Zaad rode uien nauwelijks meer te koop
Dat zegt salesmanager Benelux Jaap Jonker van De Groot en Slot. „Afgelopen jaar werd er in juni al naar rode overwinteringsuien gevraagd. Want de laatste jaren is de teelt van rode uien winstgevender dan de teelt van gele uien. Ook al zijn de hectare opbrengsten gemiddeld lager. De afzet van rode uien is minder afhankelijk van de export op de wereldmarkt. Dat is een belangrijke verklaring voor de structurele hogere prijs van rode uien, naast het veel kleinere areaal.”
Verschuiving in rassenkeuze
Jonker verwacht vanwege de lage prijs van gele uien ook geen uitbreiding in het totale uienareaal in Nederland in 2022. Het areaal zal stabiliseren, denkt hij. „Uientelers weten dat het rendement niet afhangt van een enkel minder jaar.”
Wel ziet Jonker een verschuiving naar minder lang bewaarbare rassen. „In 2021 flopte het tweede deel van het bewaarseizoen. Leveren in het najaar als de export op volle toeren draait heeft minder risico’s dan heel lang wachten en bewaren tot in juni. Ook willen telers de mogelijkheid hebben (een deel) afland te leveren. Kies je voor de langst bewaarbare rassen, dan geef je toe op de opbrengst per hectare.”
Priming uienzaad
Priming van uienzaad is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. De voordelen van (veel) sneller kiemend zaad in het voorjaar blijken groot. De opkomst is uniformer en het zaad minder gevoelig voor extreem natte of droge omstandigheden. In een paar jaar tijd verdubbelt het aandeel geprimed uienzaad op het totaal daarom van 20 naar 40 procent bij De Groot en Slot.
Toch is er een bovengrens aan de markt voor geprimed zaad waar ook de leveranciers Van Meir en Hazera aandacht voor vragen. Jonker: „Op de lichte opdrachtige gronden met veel capillaire werking is het niet noodzakelijk om geprimed zaad te gebruiken. Dat levert een kleine besparing op de zaaizaadkosten op.”