Richt biologische onkruidbestrijding op voorkomen handwerk
Dat gaf Sander Bernaerts van Naturim aan in een webinar tijdens de Biokennisweek. „Handmatig wieden is niet leuk, kost aan mensen en wieder circa 250 euro per uur en het is lang niet altijd effectief.” Onkruid voorkomen is dan ook altijd beter. Dat kan met eggen en schoffels, in allerlei vormen en maten. Basis daarbij is een grote capaciteit, geeft Bernaerts aan. „Desnoods in samenwerking met een loonwerker of door aanpassing van het bouwplan.”
Als rekenvoorbeeld geeft hij het opschalen van de werkbreedte van een wiedeg van 9 naar 13,5 meter. Uiteraard afhankelijk van bouwplan en hectares (in dit geval 80 hectare tarwe, pompoen, aardappelen, graan en rode biet) kan een investering 1000 euro extra per jaar kosten, maar ook bijna 30 uur tijdswinst geven. Tijd die besteedt kan worden aan andere gewassen.
Wat betreft de aan te schaffen machinerie is Bernaerts nog niet eensluidend. Eggen kan in een vroeg stadium, schoffelen vraagt hier en daar nog om fine-tuning. „Het grondstreepje rond de plantjes versmallen van 5 naar 4 centimeter geeft op elke hectare 13 are meer bewerkte grond. Dat is winst.” Om zo nauwkeurig te kunnen werken, moet alles wel kloppen. „Het zaaibed, het zaaien, het gps-rijden: alles hangt van elkaar af.”
Geheimen
Nog beter is natuurlijk als er geen onkruid is. In het webinar besprak Bernaerts kort enkele mogelijkheden. De eerste is een vals zaaibed, waardoor het onkruid gaat kiemen en later tijdens de echte zaai al vernietigd wordt. Tweede mogelijkheid is ‘donkere grondbewerking’. Tijdens bijvoorbeeld het rotorkopeggen wordt de machine compleet afgedekt zodat het onkruidzaad niet de benodigde lichtimpuls krijgt om de kieming te starten.
Derde alternatief is compostzaai. Hierbij wordt na het zaaien een uitgekiend laagje compost over het zaaibed gewerkt. „In de praktijk blijkt dit een onkruidreductie van 60 procent te kunnen geven. Vrij onbekende systemen. Donkere grondbewerking en compostzaai zijn nog goed bewaarde geheimen.”
Hoge snelheid
Als er toch met een wiedmachine handmatig gewied moet worden, tipt Bernaerts: „Werk ’s morgens, dan zijn de mensen frisser en houdt een relatief hoge snelheid aan.” Met de hogere snelheid bewerkt de teler meer oppervlakte in dezelfde tijdseenheid. Het onkruid is dan in een vroeger stadium overal te pakken. „Hetzelfde onkruid eerder pakken kost eenvoudigweg minder.” Daarnaast is handmatig wieden ook niet honderd procent waterdicht. „Dan liever twee keer met 500 meter per uur er overheen, dan één keer met 250 meter per uur.”