Landbouwrobots kunnen meer dan schoffelen
Dat is de teneur van het webinar ‘Landbouwrobots’ dinsdag op de Biokennisweek. Jeroen de Bruin van Wageningen-UR lichtte zijn onderzoekservaringen toe. Hij ziet in het algemeen een rol voor de robot in de landbouw weggelegd door de lichtere constructie waardoor bodemverdichting minder optreedt. Daarnaast speelt het aspect van gewasherkenning en dataverzameling.
Als derde noemt hij, niet onbelangrijk, het vervangen van arbeid en menstaken. Waarbij hij direct de kanttekening maakt dat „een robot nu nog niet zoveel tijd oplevert, maar wel de mogelijkheid biedt de aandacht te verleggen naar wat belangrijk is.” Ofwel: een goed functionerende robot neemt makkelijk simpele of repeterende werkzaamheden over.
Schelpen
Goed functioneren is nog een uitdaging voor de diverse fabrikanten, geeft De Bruin aan. Vooral het vertalen naar de nederlandse omstandigheden vraagt de nodige aandacht. „Zo herkende een Zweedse robot geen schelpen in de Flevolandse bodem en ‘dacht’ dat dit allemaal onkruid was.” Ook inzet op zandgrond bijvoorbeeld is moeilijker dan gedacht. De robot zakt makkelijk weg en functioneert dan niet meer.
Lichtstraal
Tot nu toe vindt de robottoepassing met name plaats in het onkruidbestrijdingsspectrum. Meest voorkomend is de mechanische schoffel, op welke manier dan ook toegepast. Toch komt De Bruin in zijn praktijk andere methoden tegen. Werken met een gebundelde lichtstraal, die onkruid wegbrandt bijvoorbeeld. Of elektrificeren. Beide methoden laten de bodem onaangeroerd. „Een voordeel, want elke beweging creëert een nieuwe zaaibed.”
Hoe dan ook, een robot in het veld verzamelt data om zich voort te kunnen bewegen of om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Hier zijn nog mogelijkheden, aldus De Bruin. „De camera’s die toch al aanwezig zijn, kunnen ook informatie verzamelen voor de teler. Denk aan de stand van het gewas, natte of droge omstandigheden en dergelijke.” Met deze gegevens kan de teler gericht maatregelen treffen in of voor zijn gewassen en is de inzet van de robot efficiënter gemaakt.
Eigen bedrijf
Welke robot op het eigen bedrijf past, is moeilijk te zeggen, geeft de onderzoeker aan. „Daarvoor zijn de ontwikkelrichtingen nog te divers.” De Bruin adviseert in ieder geval om verschillende typen in de praktijk te gaan bekijken en het liefst op eigen bedrijf in te laten zetten. „Dat is de minimale basis voor een goede keuze.”