Lege middelenkast vraagt om verdere investeringen in uienteelt

De grootste bedreiging in de uienteelt is het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, zo bleek uit een korte poll tijdens de online Themadag Uien van LNCN. Dat is niet verrassend, vond Chris de Visser van WUR Open Teelten. „Zeker op het gebied van de insecticiden wordt het spannend vanwege een krap middelenaanbod.”
Stengelaaltjes
Hij ziet vooral een bedreiging van de stengelaaltjes, met name omdat er nog zoveel vragen zijn over deze plaag. Wereldwijd zijn er circa 400 gewassen die aangetast kunnen worden door stengelaaltjes, maar we kunnen de aaltjes zelf nog niet goed onderscheiden, schetste De Visser het probleem. „We weten er gewoon nog te weinig van af. En wil je een plaag goed aanpakken, dan begint het met ‘ken je vijand’.” Ook veel onkruiden kunnen een waardplant zijn voor de stengelaaltjes. „Dat is opzienbarend”, reageerde Gijsbrect Gunter van Uireka. „Dat laat wel zien dat een goede onkruidbeheersing ook erg belangrijk is.” Er is al veel onderzoek gedaan naar de stengelaaltjes, maar daarmee zijn de eenvoudig op te lossen problemen opgelost. „De hardnekkige zijn blijven staan. Om die ook aan te pakken, is kennis essentieel.”
Evert Hofman van Agrifirm ging in op hybride onkruidbestrijding, een combinatie van mechanisch en chemisch. Dat begint al vóór de teelt. „Een goede basis is belangrijk: vlak land en een egale opkomst.” Op het gebied van onkruidbestrijding verkiest hij cameragestuurde schoffelmachines boven gps. Het aanleggen van een vals zaaibed kan helpen in de strijd tegen onkruiden. Hij maakte een vergelijking met de biologische teelt. „Een bio-boer legt een vals zaaibed aan en zaait gemiddeld twee weken later dan een gangbare teler. Daar kunnen we van leren.” Maar een volledige omschakeling naar biologisch is het volgens Hofman niet aan de orde. „Chemie blijft nodig als medicijn”, stelde hij. „Maar het wordt wel steeds meer maatwerk.”
Ziektebestrijding zonder mancozeb
Ziektebestrijding zonder mancozeb wordt lastiger, vond gewasbeschermingsspecialist Erno Bouma. Een juiste keuze in middelen en afwisseling is belangrijk om resistentie te voorkomen. Hij wees de telers op het belang van beslissingsondersteunende systemen (BOS) en weerstations in het perceel. „Je moet goed weten wat er in je perceel gebeurt.”
De jaarlijkse Themadag Uien van de LNCN werd dit jaar met het oog op corona online gehouden. Dat had tot gevolg dat ook de verkiezing van de mooiste bewaarui dit seizoen niet door kon gaan. Vorig jaar is de Themadag Uien vanwege corona gecanceld.