Neonicotinoïden toegestaan voor Britse bietentelers
Ook de Britse bietenteelt heeft in de afgelopen jaren geleden onder het verbod op de neonicotinoïden. Door dit verbod was het lastiger om de jonge planten te beschermen tegen het vergelingsvirus dat wordt overgebracht door luizen. De opbrengst van 2020 lag hierdoor 20 tot 25 procent onder het meerjarig gemiddelde.
Geen bloeiende gewassen
Het neonicotinoïden bevattende Cruiser SB werkt effectief tegen bladluizen en daarmee vergelingsvirus. Het middel krijgt een vrijstelling voor gebruik in een lagere dosering. In de 22 maanden na de bietenteelt mogen geen bloeiende gewassen op het perceel worden geteeld, voor koolzaad geldt een teeltverbod van 32 maanden op het betreffende perceel.
De Brexit heeft geen invloed gehad op het besluit van Defra om een vrijstelling te verlenen: het land wil in principe vasthouden aan het EU-brede verbod op de neonicotinoïden. Maar volgens het ministerie is er sprake van een situatie waarin een tijdelijke vrijstelling gerechtvaardigd is. „Deze verlenen we alleen in uitzonderlijke situaties waarin ziekten of plagen niet kunnen worden bestreden met de toegelaten middelen.” Defra verklaart streng te zullen controleren op de naleving van het teeltverbod voor bloeiende gewassen.
Nederland
Ook de Nederlandse bietensector vraagt al enkele jaren om een vrijstelling voor het gebruik van Cruiser SB, maar minister Schouten wil hier niet aan. Wel gaf ze afgelopen jaar opnieuw na een aanvraag vanuit de bietensector een tijdelijke vrijstelling voor Closer en Batavia tegen bladluizen in de bietenteelt. Cruiser SB werkt effectiever in de strijd tegen bladluizen en daarmee vergelingsziekte dan Closer en Batavia.
Haar standpunt is ook niet gewijzigd nadat EFSA heeft verklaard dat elf EU-landen terecht een ontheffing hebben verleend, zo liet ze vorige maand in een brief aan de Kamer weten. EFSA oordeelde recent dat de elf landen terecht een tijdelijke vrijstelling hebben afgegeven, omdat er of geen alternatieven waren (chemisch of niet-chemisch) of omdat er risico bestond op resistentie.
In de afgelopen jaren kozen België, Kroatië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en Spanje wel voor derogatie van op neonicotinoïden gebaseerde middelen in de bietenteelt, Nederland deed dat niet. Schouten is van mening dat een tijdelijke vrijstelling niet in lijn is met de door haar gesteunde Europese restricties op neonicotinoïden uit 2018. Daarnaast heeft ze op alle aanvragen die de sector in de afgelopen jaren heeft ingediend voor een vrijstelling een negatief advies gekregen van NVWA en Ctgb.