WUR onderzoeker: ‘Kwart minder productie bij te snelle omschakeling naar biologische gewasbescherming’

Riemens hield dit de Tweede Kamerleden voor, tijdens een rondetafelgesprek over het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. Als er te snel wordt omgeschakeld is er meer areaal nodig voor een gelijk productieniveau, waarschuwt Riemens.
Binnen en buiten kassen
Ze legde de leden van de vaste Kamercommissie van LNV uit dat het geïntegreerde gewasbeschermingsysteem van de toekomst bestaat uit vijf pijlers: gewasdiversificatie, waarbij combinaties van gewassen plagen onderdrukken, robuuste rassen, duurzaam bodembeheer, goede monitoring van ziekten en gerichte bestrijding met laagrisico middelen.
De ontwikkeling van deze geïntegreerde gewasbescherming kost tijd. Dat geldt niet in het minst voor de ontwikkeling van robuuste rassen. Dit kost zeker tien jaar tijd. Volgens Riemens is de inzet van plaaginsecten en micro-organismen in kassen effectief gebleken, maar in de buitenlucht is het veel lastiger. „Er moet nog veel kennis hierover ontwikkeld worden en vertaald naar adviezen op bedrijfs-en perceelsniveau.”
Toelatingsprocedure nieuwe middelen
Diverse sprekers waaronder BO Akkerbouwidirecteur Andre Hoogendijk hamerden op het bijzonder traag verlopende toelatingsproces van nieuwe niet chemische bestrijdingsmiddelen. Vereenvoudiging van de procedure en uitbreiding in capaciteit van controle instanties is dringend gewenst, was de boodschap die de vaste Kamercommissie van LNV meekreeg.