Einde bietencampagne: suikergehalte 16,7 procent en suikeropbrengst 13,8 ton/ha

„Het voorjaar kende een koude start en de zomer was nat. Geen optimaal weer voor de ontwikkeling van het bietengewas. De weeromstandigheden waren tijdens de campagne beduidend beter. Dat zagen we ook terug in de groei van de bieten en de ontwikkeling van de suiker. We hebben zes weken van het totaal gemiddeld boven de 17 procent suiker gezeten. Dat hebben we de afgelopen jaren niet meer gezien.”
Een suikeropbrengst van 13,8 ton per hectare is naar tevredenheid, maar Cosun streeft naar een hogere opbrengst. Huijsmans: „We hebben een paar jaar geleden de ambitie uitgesproken om in 2025 tot 16,2 ton suiker te komen. We willen een opbrengststijging realiseren door ziekten en plagen beter beheersbaar te maken. Daarvoor hebben we onder ander het Bieten Advies Systeem (BAS) opgezet. Met behulp van sensoren en betere monitoring, kunnen we telers gerichter advies geven zodat in een heel pril stadium al een bestrijding uitgevoerd kan worden.”
WIN en tarra
De gemiddelde opbrengst over alle gebieden in Nederland komt uit op 82,2 ton wortelgewicht per hectare. De WIN ligt gemiddeld op 90,7 en het tarrapercentage is deze campagne uitgekomen op gemiddeld 10,7 procent. „De kwaliteit van de bieten is beter dan vorig jaar. Dat zie je terug in de WIN, die is hoger (vorig jaar was deze 89,4, red.).” Over het tarragehalte zegt Huijsmans: „Het begon op een mooi niveau, maar toen het natter werd, zag je het percentage stijgen. Vorig jaar was het tarra-percentage nog 12 procent. Nu ligt het ongeveer op het langjarige gemiddelde.”
In het Noordoosten stak dit groeiseizoen aphanomyces als gevolg van natte perioden beduidend meer de kop op volgens Huijsmans. „Dat kan voor telers resulteren in een lagere opbrengst of dat sommige bieten niet te oogsten zijn.” In het Zuidoosten gingen er bieten verloren als gevolg van de overstromingen van afgelopen zomer.

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel