
Het antwoord op vroege gele roest

De introductie van het fungicide Retengo past in een lange traditie van innovaties voor de graanteelt door gewasbeschermingsmiddelenfabrikant BASF. De fabrikant staat er al decennia om bekend dat ze snel inspeelt op ontwikkelingen in het veld. Een voorbeeld van zo’n ontwikkeling is het steeds vaker optreden van vroege gele roest in wintertarwe. Volgens technisch product adviseur Michiel Bosdijk van BASF moeten graantelers de risico’s van vroege gele roest niet onderschatten. “Als gele roest niet op tijd wordt aangepakt kan een aantasting leiden tot uitval van zijstengels (spruiten) en blad. Dat kan forse opbrengstderving tot gevolg hebben, tot wel tientallen procenten. Bij een vroege aantasting is wachten op de T1 bespuiting daarom riskant, je komt dan vaak niet meer diep genoeg in het gewas. De gele roest blijft dan onderin sluimeren en springt omhoog als hij de kans krijgt. Daarom is het belangrijk om elke bladetage te beschermen.” Je moet volgens Bosdijk ook niet blindelings vertrouwen op resistenties. “Een ras dat vorig jaar resistent was, kan dit jaar gevoelig blijken."
Gewasinspectie belangrijk
Een gerichte aanpak van vroege gele roest begint met regelmatige gewasinspectie. Bosdijk: “Je moet natuurlijk niet zomaar spuiten. Ik adviseer om vanaf half maart de graangewassen wekelijks te inspecteren. Als je gele roest aantreft op een moment dat de T1-bespuiting nog twee weken of langer op zich laat wachten, is een bespuiting met Retengo aan te raden. Dan praat je in de meeste gevallen dus over half april of eerder.” Dat advies komt niet zomaar uit de lucht vallen. “Gele roest is een schimmel die in het voorjaar permanent de aandacht vraagt”, stelt de adviseur. “Het vermeerdert zich bliksemsnel. De cyclus is meestal binnen 10 dagen rond. Daarom is het verstandig om vroege gele roest aan te pakken met een aparte bespuiting. Naar voren halen van de T1 is niet verstandig want dan krijg je een te lange onbeschermde periode tussen de T1 en de T2. In gesprekken met telers merk ik gelukkig dat zij zich daarvan bewust zijn.”
Retengo heeft zich al jaren lang bewezen op proefvelden maar er zijn ook al praktijkervaringen bekend. Bosdijk: “Sommige van onze proefveldhouders hebben de Retengo toegepast op een spuitbaan in een praktijkperceel met een gevoelig ras. Je zag het verschil op de streep af en dat bleef zichtbaar tot aan de afrijping.”