Tips aanpak Rhizoctonia en zwarte spikkel
Rhizoctonia Solani kan overwinteren als sclerotiën of mycelium in zowel de grond als op gewasresten en kan daarmee dus lang aanwezig blijven.
Belangrijke teeltmaatregelen zijn onder ander de teeltrotatie, het voorkiemen van het uitgangsmateriaal en niet te vroeg poten zodat de aardappelen snel kunnen doorgroeien en niet gehinderd worden door kou. Ook is de conditie van de bodem en bemesting een belangrijke factor die mee kan spelen. Verder is schoon uitgangsmateriaal erg van belang en kan een rijenbehandeling met AMISTAR® voorkomen dat de dochterknollen geïnfecteerd worden.
Afgelopen jaar is AMISTAR® weer uitgebreid getest in diverse proeven en in de praktijk veelvuldig toegepast. In 2021 is in Westernieland (Gr.) een strokenproef aangelegd in meerdere herhalingen in het ras Agria. Hier werd nogmaals bevestigd dat met een rijenbehandeling van 3,0 l/ha AMISTAR de beste resultaten worden behaald.
Naast de jarenlange praktijkervaringen en onderzoeken is bekend dat AMISTAR de bewezen partner is in Rhizoctoniabestrijding met nevenwerking tegen zilverschurft en zwarte spikkel. In 2018 heeft WUR Lelystad op petrischalen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van azoxystrobine (AMISTAR) en fluxapyroxad (Ref A) tegen zwarte spikkel. Te zien is dat de de schimmel bij een toepassing met AMISTAR nauwelijks groei laat zien.
Om ook in de praktijk de effectifiteit van AMISTAR op zwarte spikkel te onderzoeken, is in de proef in Westernieland de aantasting van zwarte spikkel onderzocht. Hierin zien we dezelfde tendens als in de petrischalenproef van de WUR Lelystad: en sterke werking
Ons advies voor 2022:
Amistar toepassen als rijenbehandeling via spuitapparatuur op de pootmachine.
Dosering: 3,0 l/ha
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.