Tarra in cichorei na record laag percentage in 2018 weer fors omhoog
Sinds begin jaren negentig daalde het tarrapercentage van meer dan 20 procent naar 7,5 procent in 2018. In de jaren daarna steeg het weer tot ver boven de 10 procent gemiddeld. Het tarrapercentage wordt op basis van gewicht bepaald. Omdat grond een veel zwaarder soortelijk gewicht heeft dan cichorei, weegt grondtarra zwaar. Standaard wordt er ook 2,5 procent bladtarra in de mindering gebracht, op het netto gewicht. Zijn er veel bladresten aanwezig, dan bedraagt de korting 7,5 procent.
Afdekken bewaarhoop en wortelrot
Grondsoort, wortelrot, raskeuze en het wel of niet afdekken van de bewaarhoop bepalen voor een belangrijk deel de hoogte van het (wortel) tarrapercentage. In Duitsland is het gebruikelijk dat gespecialiseerde loonbedrijven die de cichorei oogsten ook de bewaarhoop (mechanisch) afdekken, maar in Nederland is dat niet het geval. Verwerker Sensus benadrukt dan ook het belang ervan. Per 10 mm regen in de bewaarhoop stijgt het tarrapercentage gemiddeld met een vol procentpunt.
Ook de raskeuze maakt verschil. De variatie tussen de rassen bedraagt ongeveer vier procent. Rassen die tolerant zijn tegen herbiciden uit de sulfonyl-urea groep hebben vaak iets meer groeischeuren en daardoor mogelijk iets meer tarra. Het is ook van belang om de zaaidichtheid te beperken, want fijne wortels geven meer tarra. De meeste tarra wordt echter veroorzaakt door wortelrot. Hier wordt al een aantal jaren aandacht aan geschonken in voorlichting in onderzoek, maar een eenduidige oorzaak is lastig vast te stellen.
Wortelrot onderzoek uitgebreid
In 2021 veroorzaakte wortelrot op een aantal percelen bovengemiddeld veel schade. Dat uitte zich niet alleen in een hoger tarrapercentage maar het werd ook zichtbaar in het veld, door plantwegval. Vermoedelijk speelden groeischeuren in 2021 een grote rol, vanwege het grillig verlopen groeiseizoen. Op een bijzonder koud verlopen voorjaar volgde een recordwarme junimaand.
Maar ook bodemstructuur, het bemestingsniveau en raskeuze hebben invloed. Sensus voert een gestructureerde oorzaakanalyse uit en onderdeel daarin is onderzoek om het effect van deze factoren op aantasting door wortelrot beter in beeld te krijgen. Hiertoe wordt in 2022 een uitgebreide veldproef aangelegd.