Geen vrijstelling Fandango: NVWA kan niets met resistentie
Bij de aanvraag voor een vrijstelling op basis van artikel 38 moeten de NVWA en het Ctgb een standpunt innemen over het verzoek. Het ministerie van LNV velt op basis van deze adviezen een eindoordeel. In het geval van Fandango is er van het Ctgb nog geen advies vernomen. De NVWA heeft echter geadviseerd het verzoek af te wijzen; er zouden voldoende alternatieven beschikbaar zijn.
Grote frustratie
Daar zit een grote frustratie, geeft directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw aan. „De NVWA heeft puur gekeken naar het middelenaanbod, en daarmee is er in de ogen van de autoriteit geen knelpunt. Maar in de praktijk werkt dat niet zo; daar heb je te maken met resistentie-ontwikkeling als je te vaak met middelen op basis van dezelfde werkzame stoffen terugkomt. Maar dat aspect wordt niet meegenomen door de NVWA.”
De NVWA volgt in deze besluitvorming het beleid van het ministerie van LNV. Als resistentiemanagement niet als reden geldt voor een vrijstelling wordt het hoog tijd dat het LNV-beleid wordt aangepast, stelt Hoogendijk. „We moeten voorkomen dat we volgend jaar nóg meer problemen hebben doordat er resistentie tegen de laatste preventieve middelen is ontstaan. Het boerenverstand moet ook in dit geval zegevieren.”
Lees ook: Fandango niet beschikbaar: schimmelbestrijding in uien kritiek
In een gemiddeld meeldauwjaar is de schimmelziekte zonder Fandango niet te beheersen, zegt Luc Remijn van Delphy. „Met drie maal Zorvec Endavia en twee maal Orondis Plus Amistar, dat slechts een nevenwerking heeft op valse meeldauw, houden telers de boel niet onder controle.” Als het een droog en koud voorjaar zou worden, zou het probleem mee kunnen vallen. Maar wordt het een gemiddeld voorjaar met regelmatig regen? „Dan weet ik niet waar dit op uit gaat lopen.”
Hoge druk uit tweedejaars plantuien
Wat er bij komt, is dat de druk van valse meeldauw dit jaar extra hoog is vanuit de tweedejaars plantuien. Vorig jaar was een zwaar meeldauwjaar en zijn ook veel eerstejaars plantuien ziek geworden. Deze nu tweedejaars plantuien te planten zorgen er voor dat de schimmel op grote schaal latent aanwezig is. „Meer dan in andere jaren”, aldus Remijn.
De schimmelbestrijding was dit jaar al een uitdaging, ook met Fandango er bij. Met het wegvallen van alle fungiciden op basis van mancozeb leunt de sector dit jaar voor de beheersing van valse meeldauw op drie preventieve middelen (waar Fandango één van is), die zijn gemaakt met twee actieve stofgroepen.
Richtlijnen FRAC
Remijn verwijst in dit kader ook naar de richtlijnen die zijn opgesteld door het Fungicide Resistance Action Committee (FRAC). Dit comité, bestaande uit vertegenwoordigers van agrochemische bedrijven, heeft internationale richtlijnen opgesteld om resistentie als gevolg van eenzijdig funficidengebruik te voorkomen.