Gezondgewastool is praktisch gereedschap dat brede kennis bundelt
Binnen de publiek-private samenwerking Beter Bodembeheer streven onderzoek en bedrijfsleven naar bruikbare hulpmiddelen en methoden om in de landbouwpraktijk aan bodemkwaliteit te kunnen meten en om maatschappelijke en teeltdoelen te realiseren. In 2021 evalueerden landbouwwetenschappers de beschikbare tools. Binnen deze set is de Gezondgewastool een beslissingsondersteunend hulpmiddel gericht op bodemziekten en –plagen.
In het evaluatierapport beschrijft het team onderzoekers de Gezondgewastool als een hulpmiddel voor akkerbouwers en adviseurs om een overzichtelijk schema maken met bodemmaatregelen. ‘Het schema geeft aan welke maatregelen effectief zijn om de gekozen bodempathogenen te beheersen’, aldus de evaluatie.
De nadruk ligt in de eerste instantie op de gewassen aardappelen, cichorei, granen, kool- en raapzaad, peen, peulvruchten, suikerbiet en ui. Telers kunnen samen met hun adviseurs gebruik maken van de Gezondgewastool op het internet. Het gereedschap kwam tot stand op basis van het rapport ‘Beheersing van bodempathogenen via bodemgezondheidsmaatregelen’ (WUR 2019). Via een selectie van relevante gewassen, ziekten en plagen en teeltmaatregelen krijgt de teler een compacte tabel met een overzicht van maatregelen. Kleuren geven de effectiviteit van maatregelen aan en het is mogelijk door te klikken op de tabelvakken en de achtergrondinformatie op te roepen bij die maatregel.
De Brancheorganisatie Akkerbouw heeft ervoor gezorgd dat deze kennis in de vorm van een beslissingsondersteunend systeem beschikbaar komt. Ook het Kennis op Maat-project Kennistransfer Plantgezondheid, met medefinanciering van Topsector Kennis & Innovatie Agri&Food en LNV, heeft hieraan bijgedragen.
Op de online kennisdag van Beter Bodembeheer van 8 februari wordt de Gezondgewastool gepresenteerd. Opgeven voor deze dag kan hier.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes