
“Een echte meerwaarde in onze gerst”

In het rustieke Drentse dorp Bronneger ligt het akkerbouwbedrijf van maatschap Robert en Erik Polling. Het graanareaal bestaat voor 50% uit gerst waarvan het merendeel zomergerst. “We gaan in principe voor de maximale opbrengst”, vertelt Robert. “Dat je met gerst je land mooi vroeg vrij hebt voor een groenbemester, vinden wij ook belangrijk. En met de mooie prijzen van dit seizoen worden je inspanningen goed beloond.”
Vast houden aan twee bespuitingen
Ook in de jaren dat de graanprijzen minder waren, bleef de maatschap vasthouden aan een strategie met twee bespuitingen tegen schimmelziekten. “Natuurlijk let je op kosten, maar het gewas moet wel gezond blijven”, redeneert Polling. Hij heeft de ziektebestrijding in gerst nooit echt een probleem gevonden, maar ziet de laatste jaren wel dat naast de bladvlekkenziekte de ramularia behoorlijk in opkomst is. Volgens hem komt dat door het wegvallen van middelen, want bij de rassen en de bemesting is de laatste jaren niet zo veel veranderd.
Positieve commentaren
Toen in 2020 een van zijn veelgebruikte gerstfungiciden z’n toelating kwijtraakte, had Polling de opvolger al in beeld. “Ik had de goede werking van het nieuwe fungicide Balaya al op proefvelden van Agrifirm gezien en tijdens hun gewasbeschermingsbijeenkomsten kreeg het middel positieve commentaren.” Adviseur Begeman van Agrifirm bevestigt dat. “Wij zagen dat Balaya zich positief onderscheidt. Het is echt een verbetering, zeker op ramularia.”
Goed gewerkt
Polling spoot de Balaya voor de hoofdbespuiting in zijn zomergerst en als voorbespuiting in de wintergerst. “Balaya heeft goed gewerkt. Ik spuit alle granen zelf maar ik heb geen ziek gezien. En met 7 ton voor de zomergerst en 9,5 voor de wintergerst hadden we keurige opbrengsten.” Begeman bevestigt zijn bevindingen. “2021 gaat niet de boeken in als een zwaar schimmeljaar maar op de onbehandelde objecten op onze proefvelden kwamen wel alle gerstschimmels voorbij. De bespuitingen waren dus geen overbodige luxe.”