BO-Akkerbouw: fosfaatgebruiksnormen niet te laag voor aardappelproductie
Dat is de conclusie van een BO-Akkerbouw onderzoeksproject PPS Bodembeheer, waarin het Nutriënten Management Instituut (NMI), Wageningen UR en Delphy de inzichten bundelden.
De huidige gebruiksnormen zijn voldoende hoog ten opzichte van de landbouwkundige streeftoestand van de bodem en de fosfaatbemestingsadviezen voor akkerbouwgewassen waaronder aardappel.
Effect op kwaliteit
Er is geen verband tussen de aangescherpte wettelijke fosfaatgebruiksnormen en het aantal knollen. Kwaliteitsaspecten zoals groeischeuren en onderwatergewicht zijn niet onderzocht. Maar het is niet waarschijnlijk dat de kwaliteit wél onder druk staat door de mestwetgeving.
De mestwetgeving moet ertoe leiden dat op met fosfaat verzadigde landbouwgronden de fosfaattoestand daalt, waardoor het risico van uitspoeling van fosfaat naar grond- en oppervlaktewater afneemt. Dat is met name het geval op de zandgronden met een hoge fosfaattoestand in de veedichte gebieden van Nederland in het oosten en zuiden.
In de traditionele akkerbouwregio’s in de kustgebieden is de fosfaattoestand van de bodem minder hoog. De nieuwe mestwetgeving, die niet meer op het Pw-getal maar op twee fosfaatindicatoren (P-AL en P-CaCL2) is gebaseerd, versterkt dit beeld. Het effect van de lagere gebruiksnormen op kalkrijke kleigrond moet wel nader onderzocht worden.
Teeltmanagement
Een mogelijke verklaring voor het veronderstelde fosfaattekort, anders dan de mestwetgeving, schuilt in een slechte bodemstructuur en een niet-optimale vochtvoorziening. Ook een niet-optimale zuurtegraad van de bodem heeft invloed op de fosfaatbeschikbaarheid.
De onderzoeksgroep benadrukt het belang van een goede verdeling van de fosfaatgift over de gewassen in het bouwplan en over percelen met een hogere en een lagere fosfaattoestand.
Verder wijst de onderzoekgroep op een aantal maatregelen die telers kunnen nemen om de beschikbaarheid van fosfaat in de bodem voor gewasopname te verbeteren. Bijvoorbeeld door zo dicht mogelijk bij de wortels te bemesten op het juiste moment.