Laatste seizoen voor toepassing Monam
Voor Monam is een opgebruik- en uitverkooptermijn vastgesteld tot 30 september 2022. Dit seizoen is dan ook de laatste mogelijkheid om een natte grondontsmetting uit te voeren. Bestellen van product kan tot uiterlijk 15 augustus.
Vanwege de praktische drempels voor de toepassing wordt natte grondontsmetting nog maar sporadisch ingezet. Het huidige gebruik rechtvaardigt volgens Certis niet meer de kosten die gemoeid gaan met de ondersteuning van de registratie in Nederland.
Melding bij NVWA verplicht
Een natte grondontsmetting is een officieel erkende bestrijdingsmaatregel, die kan worden ingezet om uit de hand gelopen besmettingen (vaak meerdere aaltjessoorten) gedeeltelijk aan te pakken. Voor grondontsmetting met middelen op basis van metam-natrium, de werkzame stof van het middel Monam, is een melding bij de NVWA verplicht. Monam werkt breed tegen alle aaltjessoorten.
Sinds augustus 2014 zijn er aanvullende toepassingsvoorwaarden. Zo mag er maximaal 5 hectare behandeld worden. Telers moeten de behandelde grond direct na toepassing afdekken met speciale TIF-folie (Totally Impermeable Film) gedurende een periode van minimaal 42 dagen. Verder moeten telers een bufferzone van minimaal 30 meter aanleggen tussen de te behandelen velden en de kadastrale grens van woningen en overige verblijfsplaatsen waar mensen langere tijd verblijven, zoals scholen, winkels, bedrijven en kantoren. Ook moet het middel op tenminste 20 centimeter diepte worden ingebracht. En ‘last but not least’ is de toepassingstermijn recent ingekort naar de periode van 1 april tot en met 30 september.
37 meldbewijzen
In 2020 zijn 37 meldbewijzen afgegeven, goed voor 85 hectare grondontsmetting. Ter vergelijking: in 2014 waren dat 437 percelen, met een totale oppervlakte van 1.752 hectare, zo blijkt uit cijfers van de NVWA. In dat jaar was grondontsmetting mogelijk van 1 januari tot 28 mei en na 19 augustus met beperkende voorwaarden.