Stelling: De discussie over glyfosaat werkt alleen maar polariserend en levert niks op
Eens: ‘De wetenschap achter het middel wordt vergeten’
Akkerbouwer Michiel van Andel uit de Noordoostpolder (FL) vindt het niet kunnen dat politici zich drukker maken over de kleur van een veld dan over de wetenschap achter de kleur van dat veld. „Inhoudsloos roepen. Geel staat voor hen gelijk aan: ‘zo dood als een pier’. Terwijl dat niet klopt. En om die boodschap dan elk jaar in februari weer te herhalen levert niks op. Behalve dan misschien meer polarisatie en wellicht wat meer mensen die die boodschap gaan geloven. Dit is het slag politici dat bijna alle soorten synthetische gewasbeschermingsmiddelen verbiedt op basis van mogelijke gevaren in plaats van een risico-analyse.”
Ook vindt Van Andel dat politici die roepen dat glyfosaat zo snel mogelijk moet verdwijnen te weinig aandacht hebben voor de voedselzekerheid. „We hebben politici die graag meer natuur en minder voedselverspilling willen. Vervolgens kiezen ze voor landbouwmethoden die lage opbrengsten generen zodat er nóg meer landbouwgrond nodig is. Ik kijk uit naar de dag dat besluiten weer weloverwogen genomen zullen gaan worden. Zeker besluiten als het gaat om belangrijke zaken als onze voedselvoorziening.”
Oneens: ‘De discussie zorgt voor bewustwording en een transitie’
„Kom op, we zijn toe aan een transitie.” Dat zegt akkerbouwer Jan Overesch, eigenaar van Overesch ecologische landbouw in Raalte (OV). Hij vindt dat doordat de discussie elk jaar weer gevoerd wordt, er nu dingen veranderen. „De discussie heeft al heel wat opgeleverd. Kijk naar de reacties in de maatschappij, bij boer en burger, en de daaruit voortvloeiende bewustwording.”
Overesch begrijpt niet dat boeren zelf niet van de bestrijdingsmiddelen af willen. „Wat belet je? Kijk om je heen en je ziet dat het kan. Laten we de energie steken in zoeken naar een oplossing in plaats van je blijven verzetten en vasthouden aan glyfosaat. Het is bekend dat boeren die met bestrijdingsmiddelen werken meer risico hebben op enge ziekten als kanker, Parkinson en Alzheimer. Waarom kunnen we als volwassen mensen, boeren, niet afspreken dat we stoppen met het gebruik van die chemische middelen?”
Hoe denkt u over de stelling: De discussie over glyfosaat werkt alleen maar polariserend en levert niks op? Laat het ons weten door te stemmen via de stelling hieronder.