Voorjaarswerk komt op gang, eerste melkkoeien in de wei
Want de weerbureau ’s schetsen zonnig en droog weer met vanaf volgende week oplopende temperaturen. Weliswaar spettert het vandaag nog een beetje, met name in de westelijke kustgebieden. Maar na vandaag en morgen keert het stralend zonnige weer van de afgelopen dagen weer terug.
Aanvankelijk zorgt een oostelijke stroming nog voor een kleine temperatuurdaling met lichte vorst in de nacht en ochtend, maar vanaf volgende week krijgt de stroming een zuidelijke component. Dan stijgen de temperaturen naar bovengemiddelde waarden voor de tijd van het jaar. De zonkansen nemen dan geleidelijk af en de regenkansen nemen dan toe, maar regen en wind van betekenis wordt er niet berekend.
Dus ligt het voor de hand dat het de komende weken niet blijft bij een paar ‘vroege vogels’, op bijzonder vroege grond die op het land aan het werk gaan of de melkkoeien inscharen.
Vanwege de uitzonderlijk warme winter ligt de natuur ver voor op schema. Volgens het Nutriënten Management Instituut kost het opbrengst als je wacht met bemesten totdat de bodemtemperatuur 8 ˚ C heeft bereikt. Bovendien is de bodemtemperatuur niet constant, zeker niet met het huidige weertype waarbij het verschil tussen dag-en nachttemperatuur dagenlang meer dan 10 ˚ C kan zijn . De Temperatuursom is daarom een beter criterium. De som van alle positieve etmaaltemperaturen sinds 1 januari is in heel Nederland hoog genoeg om effectief drijfmest op grasland en granen aan te wenden.