Syngenta introduceert QUANTIS®, een biostimulant die het gewas weerbaarder maakt tegen hitte- en droogtestress
Een aardappelgewas groeit het beste onder gelijkmatige omstandigheden. Stress verstoort de groei, wat uiteindelijk opbrengst kost. De nieuwe biostimulant Quantis helpt een gewas beter met stress om te gaan. Dit kan enerzijds stress zijn vanuit het groeistadium van de plant zelf, want knolaanleg en bloei zijn voor een plant stressvolle momenten (biotische stress). Anderzijds zorgt hitte- en droogtestress (abiotische stress) voor een verstoring van de normale groeiprocessen en wordt de fotosynthese geremd. Toediening van Quantis vlak voor een stressperiode zorgt ervoor dat het gewas weerbaarder wordt. Dit ondersteunt telers bij het omgaan met effecten van klimaatverandering. Het helpt hen opbrengstverliezen te voorkomen.
Quantis is meerdere jaren in aardappelen getest. Naast onderzoek door universiteiten om de effecten van Quantis onder stressomstandigheden in kaart te brengen, is er veel praktijkonderzoek samen met telers uitgevoerd. De unieke samenstelling van aminozuren, organische koolstof en voedingselementen zorgen ervoor dat bij stress de groeiprocessen in de plant toch doorgaan. Uiteindelijk levert dit een opbrengstverhoging op die gemiddeld op 5% ligt bij toepassing in aardappelen.
De opbrengstverhoging is toe te schrijven aan twee factoren. Het inzetten rondom het natuurlijke stressmoment van knolzetting resulteert in meer knollen. Het weerbaarder maken van het gewas tegen hitte- en droogtestress later in het seizoen geeft grotere, zwaardere knollen, dus een opbrengstverhoging. Hiermee is Quantis zowel interessant voor het gebruik in pootgoed (meer knollen) als in consumptie- en zetmeelaardappelen (hogere opbrengst).
Het advies voor aardappelen is Quantis toe te passen in een dosering van 2 l/ha, kort voor een stressmoment. Het moment van knolzetting is door telers zelf goed te bepalen. Maar bepalen wanneer hitte- of droogtestress optreedt is lastiger. Met name droogtestress wordt veroorzaakt door verschillende factoren (o.a. grondsoort, gewasstadium, verdamping en regenval). Om vooraf vast te stellen wanneer hitte- of droogtestress zal optreden, heeft Syngenta samen met de Wageningen Universiteit en AppsforAgri een app in ontwikkeling. Deze app zal telers inzicht geven in het optreden van hitte- en droogtestress en hen helpen Quantis op het juiste moment in te zetten.
Met nieuwe eisen van consumenten en regelgevers zullen telers innovatieve technologieën moeten toepassen om in de toekomst effectief en efficiënt gewassen te kunnen telen. Biologische producten zoals biostimulanten zullen hiervan in de toekomst een essentieel onderdeel vormen. Syngenta streeft ernaar om nieuwe oplossingen te ontwikkelen die biologie en chemie combineren en ook de nieuwste technologieën integreren. In dit kader is Quantis ontwikkeld en wordt het nu op de markt gebracht in aardappelen. Vervolgonderzoek in andere gewassen vindt plaats, om ook hier te werken aan een solide onderbouwd advies.