
“Het is gewoon een mooi praktisch middel”

Peter Roose uit Bant is een van de twee partners van maatschap Roose-van Tilburg. In 2017 besloten hij en collega’s Gerard en Gert-Jan van Tilburg hun akkerbouwbedrijven samen te voegen en in één exploitatie voort te zetten. Het bedrijf is 122 hectare groot en omvat naast een derde pootgoed (100% stammenteelt) ook suikerbieten, peen, uien, wintertarwe en tulpenverhuur. Daarnaast heeft de maatschap een pootgoedsnijbedrijf.
Gebruiksgemak
De grond van de maatschap is met een afslibbaarheid van 20 tot 30% uit oogpunt van rhizoctonia niet echt een groot risico. “Maar als je niets doet, komt het niet goed”, weet Roose. “Dat zou alleen kunnen als je direct rooit. Maar wij wachten juist totdat we zeker weten dat alle moederknollen weg zijn.” In seizoen 2021 schakelde de maatschap over op het fungicide Allstar voor de aanpak van rhizoctonia bij het poten. Hun belangrijkste motivatie was het gebruiksgemak. “Wij waren niet ontevreden over de werking van ons oude middel maar de toediening kwam nogal nauw. Wij gebruiken APP bij het poten en we hadden geen zin meer in mengproblemen. Van een collega hadden we al gehoord dat hij goede ervaringen had met Allstar. Altijd een schone tank en geen verstoppingen. Dus we zeiden tegen elkaar: dat gaan wij ook Allstar gebruiken.” Ook de lage dosering van maar 0,8 l/ha sprak de pootgoedtelers aan.
Prima schilkwaliteit
Wanneer medio december het meeste sorteerwerk er alweer opzit, constateert Roose tevreden dat de omschakeling heeft gebracht wat ze ervan verwachtten. “We zochten een middel met een even goede werking maar zonder problemen bij de toediening en dat is uitgekomen. We konden ongestoord doorpoten en hebben geen problemen gehad met mengen of verstoppingen.” Nu de meeste poters al de leeskamer zijn gepasseerd, heeft Roose ook een goede indruk van de rhizoctoniawerking van de Allstar. “De schilkwaliteit is prima”, bevestigt hij. “En dat terwijl het pootgoed dit jaar lang is blijven zitten. Een klein deel van ons pootgoed gaat naar Israël en daar zijn ze toch wat strenger op het uiterlijk, maar dat was geen enkel probleem.” Voor komend seizoen is er wat Roose betreft geen discussie over de rhizoctonia aanpak. “Wij gaan door met Allstar. Het is gewoon een mooi praktisch middel.”
Nieuw: Nu ook knolbehandeling met Allstar
Met ingang van 2022 heeft Allstar ook een toelating voor een knolbehandeling met 0,2 liter per ton. BASF verwacht daarvoor interesse uit de zetmeelteelt en consumptieteelten. Allstar kan bij tafelrassen bijdragen aan een betere schilkwaliteit en heeft ook een goede nevenwerking op zilverschurft. Raadpleeg voor meer details het etiket.