Zonne-akkers in Nederland geen alternatief voor Russisch gas
De oorlog in Oekraïne laat zien hoe afhankelijk de EU is van het buitenland, en hoe conflicten in dat buitenland de Europese burger raken. Niet enkel emotioneel, maar ook in de portemonnee. Het eerst was dat te zien in de prijzen van energie en benzine. Op woensdag 23 februari noteerde de gasprijs op de EEX, de European Energy Exchange, 80 euro per megawattuur. Op donderdag 24 februari viel Rusland Oekraïne binnen en de gasprijs sprong meteen met een tientje omhoog. Twaalf dagen later, op 8 maart, is die prijs geëxplodeerd naar net onder de 220 euro per megawattuur.
Recordhoogten
Die gasprijs sleurt alle andere energieprijzen mee omhoog. Kijk bijvoorbeeld naar de benzineprijs, die binnen twee weken naar recordhoogten is gestegen. Alle reden om zo snel mogelijk zelfvoorzienend te worden in energie, zou je denken - en zonne-akkers aanleggen op landbouwgrond lijkt dan een logische stap. Nu was Nederland daar al mee bezig, samen met andere EU-landen, vanwege het streven om in 2050 energieneutraal te worden. Die neutraliteit is niet enkel goed voor het klimaat, blijkt nu, maar maakt Europa wat energie betreft ook minder afhankelijk van andere landen. Niet voor niets kondigde Frans Timmermans aan dat de Europese Commissie dit proces wil versnellen.
Graan verdwijnt
Elke hectare landbouwgrond die wordt ingezet voor het winnen van energie kan echter niet meer worden gebruikt voor het produceren van voedsel. Je kunt daar bijvoorbeeld geen graan meer op verbouwen. En dat terwijl Europa niet alleen van het buitenland afhankelijk is wat betreft energie, maar ook van graan. Het gebied rond de Zwarte Zee is van oudsher de graanschuur van Europa geweest, maar de oorlog maakt dat graan nu onbereikbaar. De oogst kan niet van het land worden gehaald, de Zwarte Zee-havens zijn buiten gebruik, en het is hoogst onzeker of tarwe voor het nieuwe seizoen kan worden ingezaaid. Je ziet dat ook de graanprijzen naar recordhoogten stijgen - op de Parijse beurs is de prijs voor tarwe anderhalf keer zo duur geworden, van 278 euro per ton op 23 februari naar 423 euro op 8 maart. En de markt rekent op verdere prijsstijgingen.
Voedselneutraal
Om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse schokken is het dus belangrijk dat Europa niet enkel energieneutraal wordt, maar ook zo goed mogelijk voedselneutraal. Daarbij hoort het efficiënt gebruik van landbouwgrond - en het plaatsen van zonnepanelen op Nederlandse akkers is dat allesbehalve.
Lees het volledige artikel op de site van Vork, prikken in de voedselketen