Vader en zoon zetten in Friesland vol in op innovatie
‘Gewasbescherming met chemische producten staat onder druk’
Reinder symboliseert de nieuwe generatie akkerbouwers. Op 23-jarige leeftijd is hij medeverantwoordelijk voor twee bedrijven. Over een toekomst in de agrarische sector heeft hij niet getwijfeld, ook al zijn er anno 2022 tal van uitdagingen. ‘Ik ben ermee opgegroeid.’ Vader lacht: ‘Ik heb niet eens de kans gehad hem ervan te weerhouden.’
De twintiger meent dat hij moet doen wat hij het allerleukste vindt. ‘Mijn vader is altijd innovatief geweest, dat wil ik doorzetten. We moeten ook wel, want gewasbescherming met chemische producten staat onder druk en de regelgeving maakt het niet gemakkelijker.’
Zo’n vier jaar geleden komen de ondernemers in contact met Pireco. ‘De sector heeft vrij lang vastgehouden aan het werken met chemische middelen, omdat het idee was dat dit dé manier was’, aldus Reinder. ‘Via Profytodsd zijn we gewezen op Tercol, een natuurlijke aanpak om in ons geval aardappelen weerbaarder te maken.’
Op de grond van het Friese bedrijf zijn ritnaalden een grote uitdaging, mede door de steeds grotere hoeveelheden organisch materiaal dat wordt aangevoerd. ‘We hadden er gigantisch last van’, aldus Reinder. ‘Het leidde tot veel schade op de 35 hectare tafelaardappelen. Die aantasting is nu sterk afgenomen. Het advies op gescheurd grasland is om het ook te gebruiken op het moment van de loofdoding, maar dat is bij ons op oud bouwland eigenlijk nooit nodig.’
De keuze voor Tercol past volgens beiden bij de ontwikkelingen die nodig zijn voor een stabiele toekomst. ‘Groen en duurzaam. We zijn een proefbedrijf samen met Profytodsd, omdat we nieuwsgierig zijn naar nieuwe middelen, bemesting en precisielandbouw.’ Reinder noemt het belangrijk het verhaal te vertellen. ‘Alles wat op het land wordt aangebracht met een spuit, leidt tot onvrede bij de consument. Zelfs als het hartstikke groen is.’
Volgens Albert is er veel onwetendheid bij de burger. ‘Producten zijn bijvoorbeeld altijd verkrijgbaar in de supermarkt en daardoor verdwijnt het besef dat aardappelen, groenten en fruit seizoensproducten zijn. Er ligt nog een belangrijke taak bij de agrarische sector om dit beter naar buiten te brengen, want we zijn wel degelijk bezig met vernieuwing. Het is aan ons om te laten zien dat we duurzaam zijn.’
‘Tegenstander van het toepassen van allesdoders’
Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Niels van der Waal (32) van Philipsburg in Numansdorp - ‘Ik ben een eigenwijze ondernemer’ - kiest er in 2017 voor om in de Hoeksche Waard zoete aardappelen te gaan verbouwen. Een gewas dat het best gedijt in een subtropisch klimaat en dat hij leert kennen tijdens een zakelijke periode in Egypte. ‘Ik proefde het product daar, vond het lekker, zag dat het - nog niet zo sterk als tegenwoordig - in opkomst was en dacht ‘dat moet in Nederland te doen zijn’.
Vijf jaar later is de conclusie dat die constatering klopt. ‘Maar het is een (succes)verhaal met veel hobbels’, aldus Van der Waal. ‘De zomer van 2018 was de warmste sinds decennia, dus die hielp me op weg. De risico’s zijn echter groot.’
Een van die risico’s zijn ritnaalden, ook die blijken gek op zoete aardappels. ‘In mijn zoektocht naar oplossingen vond ik Pireco via Google. Ik heb ze gebeld en gevraagd of ze iets voor me konden betekenen. Hun product - in mijn geval Tercol - en strategie werken. Het past bij verduurzaming van de sector en mijn opvattingen, want ik ben fel tegenstander van het toepassen van allesdoders.’
Tekst: Rik Leonards
Beeld: Rik Leonards