Uitslag poll: Meeste boeren vinden dat discussie over glyfosaat niks oplevert
De discussie over het doodspuiten van gras of groenbemester met glyfosaat laait de laatste jaren elk voorjaar weer op. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 riep eerder dit jaar burgers op omfoto's van zogenoemde ‘gele velden’ naar minister Henk Staghouwer te sturen. Op twitter was daar veel verontwaardiging over. Vandaar dat Agrio aan haar lezers vroeg wat zij vinden van deze terugkerende discussie.
Akkerbouwer Michiel van Andel uit de Noordoostpolder (FL) vindt het niet kunnen dat politici zich drukker maken over de kleur van een veld dan over de wetenschap achter de kleur van dat veld. „Inhoudsloos roepen. Geel staat voor hen gelijk aan: ‘zo dood als een pier’. Terwijl dat niet klopt.” Het grootste deel van de stemmers was dat met de akkerbouwer eens.
‘Wat zijn de gevolgen?’
Bert Rijk geeft in de reacties aan dat het ook goed is om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het verbieden van glyfosaat in Nederland. ‘Gaan we dan ook alle import tegenhouden van landen waar glyfosaat nog toegestaan is? Wat zijn de alternatieven voor glyfosaat? En wat zijn daarvan de gevolgen voor het milieu zoals uitstoot van broeikasgassen, gebruik van aardolie? En ten slotte wat gaat de consument merken in de portemonnee, nog afgezien van de huidige prijsstijgingen?’ Rijk vindt dat het goed is om die vragen ook te beantwoorden en ook begrip te tonen voor mensen die bang zijn voor het gebruik van het middel.
Toe aan transitie
„Kom op, we zijn toe aan een transitie.” Dat zegt akkerbouwer Jan Overesch, eigenaar van Overesch ecologische landbouw in Raalte (OV). Hij vindt dat doordat de discussie elk jaar weer gevoerd wordt, er nu dingen veranderen. „De discussie heeft al heel wat opgeleverd. Kijk naar de reacties in de maatschappij, bij boer en burger, en de daaruit voortvloeiende bewustwording.” Ook twaalf procent van de stemmers is het met Overesch eens dat de discussie wel degelijk een verandering in gang zet.