Natuurbeheer in het nieuwe GLB
Hoe alles precies op zijn plaats valt, is nog niet voor de volle honderd procent duidelijk. Feit is dat inspanningen op het gebied van klimaat, milieu en biodiversiteit in ieder geval extra beloond gaan worden.
Bufferstroken
Wie (grondgebonden) inkomenssteun uit het garantiefonds (pijler 1) wil blijven ontvangen, moet onder andere bufferstroken langs watergangen aanleggen. Deze maatregel komt uit het nieuwe nitraatprogramma en dient ter verbetering van de waterkwaliteit. Verder wordt er gesproken over het uit productie nemen van enkele procenten van je bouwland. Beide voorwaarden zijn in te vullen door slootkanten, perceelsranden, hoekjes en andere minder productieve stukken grond in te zaaien met kruidenmengsels.
Eco-regelingen
Deelname aan eco-regelingen is vrijwillig, ook binnen pijler 1. Ze leveren punten op voor een toeslag boven op de basis-hectarepremie. Enkele praktisch toepasbare regelingen zijn o.a.:
- Groenbedekking, het bedekt houden van de bodem van 1 januari tot 1 maart, bijvoorbeeld met de groenbemester LG Greencover NKG;
- Eiwitgewas, zoals veldbonen om krachtvoer van eigen land te halen;
- Akkerranden zaaien, voor meer biodiversiteit.
Het lijkt erop dat sommige acties meetellen voor zowel de eco-regeling als de basisvereisten, dus door het maken van slimme combinaties realiseer je de maximaal effect.
Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)
Naast bovenstaande kan je via regionale collectieven mogelijk aanspraak maken op vergoedingen. Informeer bij de collectieven in jouw regio naar de mogelijkheden.