Dure kunstmest: Belgische boerenbonden vragen om actie
De marktprijzen voor kunstmeststoffen zijn enorm aan het stijgen, omdat Rusland en Oekraïne, grote producenten van kunstmest, niet meer mogen exporteren. Het gevolg zijn prijsstijgingen: Waar boeren vorig jaar tot 250 euro per ton voor kunstmeststof betaalden, is dat vandaag al 1.000 euro. Bij het Algemeen Boerensyndicaat wordt gevreesd dat er op termijn niet genoeg kunstmeststof meer ter beschikking zal zijn, nu de handelsstromen met Rusland en Oekraïne zijn doorgesneden.
Bouwplannen aangepast
Landbouwers voelen de crisis momenteel. Aardappelteler Peter De Bock uit Moerbeke, die een akkerbouwbedrijf heeft van 100 hectare, voelt de crisis. “Er is momenteel weinig kunstmest ter beschikking. Dat gaat over stikstof en kalium. We kunnen wel een beroep doen op drijf- en stalmest van varkens en runderen, maar dat is onvoldoende om een teelt helemaal te laten groeien. Je hebt altijd kunstmest nodig.”
Door de hoge gasprijzen wordt de kostprijs sterk in de hoogte gejaagd. De Bock: „Het is belangrijk dat de overheid ons de mogelijkheid geeft om de reststromen nu optimaal te kunnen inzetten. We zijn nu gebonden aan handen en voeten. We zien dat boeren hun teelten enorm aan het omgooien zijn. In plaats van graan en aardappel en suikerbieten te telen, gaan ze maïs telen. Die teelt kan het doen met minder kunstmest erbij.”
Ook hij heeft zijn bouwplan gewijzigd. „Ik teel minder aardappel en suikerbieten, in plaats daarvan teel ik meer snijmaïs. Ik moest iets doen. Via calculaties kwam ik aan een kostenstijging van 80.000 euro van mijn bedrijf uit. Dat kan ik niet behappen.”
'Erken kunstmestvervangers'
De boerenbond en ABS roepen de overheid op om kunstmestvervangers te erkennen. ABS heeft aan de overheid gevraagd om de nitraatlijn tijdelijk aan te passen, zodat er meer dierlijke mest en minder kunstmest gebruikt kan worden. „We vragen uitzonderlijk meer dierlijke mest te kunnen gebruiken”, zegt woordvoerder Paul Cerpentier. „Iedereen gaat besparen. De kosten moeten beperkt worden.”
Het dossier ligt momenteel op tafel bij de Vlaamse ministers van Landbouw (Hilde Crevits, CD&V) en Leefmilieu (Zuhal Demir, N-VA). De ministers benadrukken dat alle voorstellen met open vizier worden bekeken. Volgens de ministers zijn er op Europees niveau al veel regels vastgelegd in verband met de erkenning van kunstmestvervangers. De ministers staan ook wat kritisch tegenover het tijdelijk gebruik van dierlijke mest. Het mag het leefmilieu geen schade toebrengen.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Susan Rexwinkel