
Luizen? Daar moet je bovenop zitten

De uitdrukking ‘niets aan het toeval overlaten’ is Syds Miedema op het lijf geschreven. De pootgoedteler uit Holwerd streeft in elk stadium van de teelt naar maximale controle. “Dat moet ook wel, stelt Miedema, want in mijn gesloten bedrijfsvoering met stamselectie en miniknollen is virusvrij houden van het grootste belang. En ik verbouw virusgevoelige rassen als Metro, Bintje en Première.” Elke fase in Miedema’s aanpak van de teelt is gericht op een vroeg gewas. Hij kiemt nog voor, gedeeltelijk in poterbakjes, en vijf van zijn 25 hectare pootgoed wordt met de pootlorrie aan de Friese zavelgrond toevertrouwd. Poten doet Miedema zo vroeg mogelijk en dat geldt ook voor elke volgende handeling in de teelt tot aan de oogst. “Rond 1 augustus wil ik alles dood hebben”, vat Miedema zijn teeltstrategie samen. Miedema’s streven naar een vroege teelt heeft een reden. “Het brengt mij een vroeg oogstbaar gewas en vroege ouderdomsresistentie. En bij het begin van de volgende teelt heb ik fysiologisch iets oudere knollen en ook dat is een voordeel.”
Vroeg spuiten
Ook bij de virusaanpak is tijdig beginnen Miedema’s devies. Al vanaf ca. 50% opkomst begint hij met luizenbespuitingen. “Ik spuit direct met een volle dosering Sumicidin Super en olie”, vertelt de pootgoedteler. “Dus ook zolang nog niet alle planten boven staan. Aan het begin van het seizoen weet je meestal nog niet precies hoe de luizensituatie is en dan moet je geen risico nemen”, beargumenteert hij. “Je moet er gewoon bovenop zitten.” Miedema probeert zo weinig mogelijk af te wijken van zijn wekelijkse schema en ook bij het spuiten zelf is hij gericht op maximale effectiviteit: “Ik gebruik veel water en ik spuit altijd eind van de middags of ’s avonds. Dan zitten de luizen hoger in het gewas en is er meer kans dat je ze raakt. En bij een dauwnacht heb je nog een beetje herverdeling.”
Selecteren doet de pootgoedteler de eerste maand na opkomst wekelijks. Miedema: “Ik begin vroeg en ik kom regelmatig terug. Als de keurmeester voor de eerste keer komt, wil ik alle aardappelen minstens twee keer gezien hebben. En bij het laatste rondje wil ik eigenlijk niets meer mee hoeven nemen.” Miedema selecteert nog te voet en ook dat is een bewuste keuze.
Geen afkeuringen gehad
Miedema ziet zijn aanpak van virus elk seizoen opnieuw bevestigd met goede resultaten. “Ik heb al jaren geen afkeuringen gehad. Ook toen in 2019 en 2020 de luizendruk hoog was, heb ik zonder problemen de eindstreep gehaald.” De positie van Sumicidin Super in zijn luizenstrategie is onbetwist. “Ik heb goede ervaringen met het middel en het is plezierig in het gebruik. En door de lage UV-gevoeligheid houdt de Sumicidin het ook lang vol. ”Sumicidin past gewoon prima in mijn systeem.”