Akkerbouwers investeren in 77 onderzoeken: 'Onderzoek van een jaar heeft geen waarde'
Akkerbouwers beslissen zelf mee waaraan het geld wordt aangegeven. Daarom doet BO Akkerbouw elke twee jaar een oproep aan telers om ideeën aan te leveren. De oproep die ze begin 2021 deed, leverde 350 ideeën op. Deze ideeën gaven richting aan de projectvoorstellen, die kennisinstellingen vervolgens indienden. Akkerbouwers gaven in een digitaal panel daarna hun voorkeuren aan, die tot de keuze van nieuwe projecten leidden. Ook bij de uitvoering zijn telers betrokken, onder meer als lid van de begeleidingscommissies van de projecten.
Resultaten weer naar de akkerbouwers
Onderzoek in de akkerbouw kost tijd, zeker omdat elk jaar anders is. ,,Onderzoek van één jaar heeft daardoor weinig waarde. Veel onderzoeken duren daarom vier jaar. Dan heb je pas resultaat waarmee je aan de slag kunt", vertelt André Hoogendijk, directeur bij BO Akkerbouw. ,,Het is mooi dat een onderzoek loopt, maar de resultaten moeten terechtkomen bij de akkerbouwers. Zij betalen, dus hebben daar recht op. Dat leidde twee jaar geleden tot een brochure, die we destijds aanboden aan Carola Schouten, toenmalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Inmiddels zijn alle onderzoeken te vinden op de website.”
,,Het is mooi dat een onderzoek loopt, maar de resultaten moeten terechtkomen bij de akkerbouwers."
Waarom dan nu toch een nieuwe brochure? ,,In deze tweede versie van de brochure zijn de nieuwe onderzoeken opgenomen, onder meer de projecten die zijn voortgekomen uit de oproep van 2021. Alle projecten zijn ook te vinden op onze website, compleet met projectvoorstellen en eventuele resultaten. Toch vinden mensen het fijn om een naslagwerk te hebben. Daarom brengen we een keer in de twee jaar een papieren versie uit.”
Behoefte aan kennis over ritnaalden
De onderzoeken richten zich op uiteenlopende onderwerpen. Een noemenswaardig nieuw project is volgens Lotte van Dueren den Hollander, Coördinator Kennis bij BO Akkerbouw, het onderzoek Grondige aanpak bodemplagen. ,,Bodemplagen zoals ritnaalden leveren namelijk steeds meer schade op bij boeren. Deze plagen hangen samen met bodemkwaliteit en landuitwisseling met veehouders.”
Het project zoekt naar de oorzaken en bekijkt wat effectieve methoden zijn om deze bodemplagen te beheersen en bestrijden. Er is een nieuwe aanpak nodig om ritnaalden, maar ook emelten, wortelduizendpoten en ondergrondse springstaarten tegen te gaan. ,,Bij onze oproep voor onderzoeksideeën werden vooral ritnaalden vaak genoemd. Akkerbouwers hebben dringend behoefte aan kennis over deze plaag en de bestrijding ervan. Het is mooi dat we dit onderzoek konden starten", vertelt Van Dueren den Hollander.
'Het liefst meerdere oplossingen'
,,Vooral ritnaalden zorgen in de praktijk voor veel problemen, maar we weten er nog te weinig over. Zo willen we meer kennis verzamelen over de levenscyclus van een ritnaald. In proeven kunnen we testen of bepaalde middelen of maatregelen zoals grondbewerking werken om bijvoorbeeld de larven te bestrijden. Het liefst vinden we meerdere oplossingen, zodat de akkerbouwer zelf kan beslissen welke manier het beste bij hem past.”
,,We zijn trots op wat we hebben staan"
De brochure is dinsdag onder het oog van de vaste commissie voor LNV aangeboden aan Kamerlid Laura Bromet die optrad als waarnemend voorzitter. ,,We zijn trots op wat we hebben staan. Zo laten we zien wat we als sector nu al doen en hoe we inspelen op de uitdagingen van nu en van morgen,” besluit Van Dueren den Hollander. ,,Met vereende krachten en het slim gebruiken van publieke financiering, hebben we ook bij de nieuwe onderzoeken elke euro die akkerbouwers inlegden weer kunnen verviervoudigen. Het gaat echter niet om het geld, maar om de inhoud. De resultaten moeten de akkerbouwers helpen bij de uitdagingen waar zij voor staan. Daar doen we het voor", vult Hoogendijk aan.