Het tellen begint weer: Bladluiswaarschuwingsdienst vanaf vandaag weer op pad
Vergelingsziekte is één van de grootste schadeveroorzakers in de bietenteelt en kan wel tot 50 procent schade veroorzaken. De zachte winter en het vroege voorjaar zorgen er dit jaar voor dat veel bladluizen de winter hebben overleefd. Om zicht op mogelijke uitbraken te voorkomen gaan tellers van Cosun Beet Company en Delphy vanaf maandag weer groene bladluizen tellen.
Waarschuwings-sms
Als op meerdere percelen in een gebied de schadedrempel wordt overschreden krijgen telers in de buurt een waarschuwing via de sms. Hierin staat het advies om hun eigen bietenpercelen te controleren en bij overschrijding van de schadedrempel kunnen ze dan tijdig ingrijpen om schade te voorkomen. ,,Het is een manier van schadebeperking. Als er niet wordt ingegrepen kan de schade enorm zijn", vertelt Elma Raaijmakers van het IRS.
,,Als er niet wordt ingegrepen kan de schade enorm zijn"
De bladluiswaarschuwingsdienst is in 2019 ingevoerd, na het verbod op neonicotinoïden. Sindsdien worden de alternatieven Teppeki, Closer en Batavia gebruikt. De laatste twee hebben ook in 2022 weer een vrijstelling gekregen. Om deze drie middelen effectief in te zetten is het belangrijk om te weten op welk moment je moet spuiten. ,,Wekelijks tellen is hiervoor belangrijk. Het is een intensieve klus, daarom hebben we besloten de handen in een te slaan met Cosun Beet Company, Delphy en IRS.”
Alert zijn vanaf het begin
De dreiging van bladluizen is groter in het eerste deel van het groeiseizoen. Dat komt onder andere omdat bladluizen zich sneller vermeerderen op jonge bietenplanten. Bovendien zorgt een vroege infectie met vergelingsziekte voor meer schade dan een late infectie. Telers moeten dus vanaf de opkomst van de bieten alert zijn op de bladluissituatie.
Toch is het niet alleen het tellen dat uitbraken van vergelingsziekte moet voorkomen. Het is ook belangrijk om achtergebleven bieten en koppen die nu weer blad vormen te bestrijden. Deze kunnen de vergelingsziekte nog bij zich dragen waardoor bladluizen ze kunnen oppikken en verspreiden onder jonge bietenplanten. Een nog groter gevaar vormen bietenhopen. ,,Naast dat er geïnfecteerde bieten tussen kunnen zitten, is de kans dat de bladluizen de winter overleven in hopen veel groter dan in het veld door de warmte in de bietenhopen", vertelt Raaijmakers.