Frankrijk past oogstverzekering aan voor betere bescherming boeren
Het huidige systeem is ondoeltreffend voor de schadeloosstelling van boeren die door extreme weersomstandigheden getroffen, concludeert de ministeries van Economie en Landbouw. En omdat de risico’s door slecht weer alleen maar toenemen, hebben de ministers een hervorming voorgesteld. Het wetsontwerp voor deze hervorming is definitief met een grote meerderheid door het Parlement aangenomen, meldt Berichten Buitenland van het ministerie van LNV.
Universele dekking tegen klimaatrisico's
Het goedgekeurde wetsontwerp voorziet in een universele dekking tegen klimaatrisico's die voor alle boeren toegankelijk is. Daartoe wordt een drieledig dekkingssysteem voor klimaatrisico's ingesteld, waarbij de zwaarte van de buien of droogte bepalend is voor dekking van de risico’s: de boer zelf, de klimaatverzekering of de overheid.
De hervorming van de oogstverzekering zorgt voor meer solidariteit met de boeren. De aanpassing maakt het mogelijk om de verzekering te subsidiëren met een bedrag van 600 miljoen euro per jaar. Momenteel is dat de helft. Daarnaast staat de nieuwe verzekering open voor alle boeren, ongeacht hun sector. Dat is nu niet het geval. Ook streven de ministeries met de hervorming een snellere afhandeling na. In het huidige systeem kan het gebeuren dat de vergoeding pas na twee jaar wordt uitbetaald. Bovendien wordt in het nieuwe systeem ook rekening gehouden met boeren die preventieve maatregelen hebben genomen om de risico’s op schade als gevolg van extreem weer te verkleinen.
'Een echte veiligheidsgordel voor alle boeren'
Het huidige systeem is gebaseerd op een geografische verdeling. Dit ervaren de boeren vaak als willekeurig, omdat het niet is aangepast aan individuele situaties. Julien Denormandie, minister van Landbouw: „Deze hervorming creëert dus een echte veiligheidsgordel voor alle landbouwers: in geval van uitzonderlijke gebeurtenissen zal de nationale solidariteit hun verliezen vergoeden.”
Frankrijk hoopt de nieuwe verzekering operationeel te hebben in 2023. De komende maanden worden de details verder uitgewerkt.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Agro berichten buitenland