Eerste rijdende zonnepark ter wereld rijdt op Zuid-Hollands akkerbouwbedrijf
Het zonnepark met 168 panelen beweegt stapvoets over het perceel. Er zit ook een beregeningsonderdeel in zodat de gewassen waar overheen wordt gereden tegelijkertijd beregend kunnen worden. „Hierdoor kunnen gewassen blijven groeien en kunnen we werken aan het stimuleren van de biodiversiteit.”
Verduurzaming staat al jarenlang centraal op het akkerbouw- en bloembollenbedrijf in Oude Tonge. De daken van de schuren liggen al vol met zonnepanelen, en de telers zijn op zoek gegaan naar alternatieve locaties voor het opwekken van zonne-energie. Het permanent plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond vinden de telers niet wenselijk: Het leidt tot minder ontwikkelingsmogelijkheden voor het bedrijf, je zit met vergunningstrajecten en de panelen blijven ongeveer 25 jaar staan, met alle mogelijke negatieve effecten op bodem en natuur. „En daarom zijn we gaan kijken we naar dubbele bezetting van landbouwgrond: voedselproductie en energieproductie.” Met het rijdende zonnepark is die dubbele bezetting van landbouwgrond mogelijk.
Met het rijdende zonnepark is dubbele bezetting van landbouwgrond mogelijk
De opstelling bestaat uit een onderstel met wielen, dat autonoom over de akker beweegt. Dankzij de flexibele installatie kan een akkerbouwmatige teelt zelfs één jaar worden uitgesteld. Dit geeft de ondernemers de ruimte om gewassen te telen die meer bijdragen aan de biodiversiteit en de bodemkwaliteit. De panelen zijn opvouwbaar bij slecht weer of bij werkzaamheden op het betreffende perceel.
En daar blijft het niet bij, wat de broers Dogterom betreft. Jacob Jan Dogterom is namelijk ook deelnemer van het project ‘landbouwbedrijven verduurzamen met waterstof’. De ondernemers hebben samen met VOF Van den Hoek (in de Hoeksche Waard) vergaande plannen om waterstof in de bedrijfsvoering te integreren. Waterstof speelt een belangrijke rol in de agrarische sector om verdere verduurzaming van elektriciteit, gas en diesel mogelijk te maken. In samenwerking met LTO Noord en Provincie Zuid Holland, gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard en diverse partners worden de ideeën verder uitgewerkt.
Rentmeesterschap
VOF Dogterom teelt ruim 180 hectare akkerbouwgewassen en 100 hectare tulpen. „Wij willen op een zo duurzaam mogelijke wijze kwalitatief hoogwaardig voedsel en bloembollen produceren. Daarnaast willen wij een goede rentmeester zijn op het stukje aarde wat ons is toevertrouwd.” Hun doel is om gezien te worden als een sociaal en duurzaam producerend agrarisch bedrijf, door partners binnen de sector, ketenpartijen en de maatschappij. „Dit doen wij door ons in te zetten om zoveel mogelijk energieneutraal te worden en op een verantwoorde manier om te gaan met het milieu, door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest te minimaliseren. De biodiversiteit in en rond onze gewassen willen we verhogen.”