Ingrijpen of niet? Korstvorming stelt akkerbouwers voor dillema
De korstvorming kan de opkomst van de plantjes belemmeren. Is de korst te hard of te dik, dan kan het plantje geen weg naar buiten vinden. Maar, het openbreken van de laag kan ook voor beschadiging van de plantjes zorgen. ,,Als er voldoende scheuren zijn, dan vindt het plantje zijn weg naar buiten wel. Onder de korst is het goed nat, er zijn voldoende mogelijkheden voor groei", vertelt André van Valen van het IRS.
'Even geduld hebben'
„Soms is het ook een kwestie van even geduld hebben", zegt Jaap Jonker, van de Groot & Slot. „De korst is niet altijd zo hard als we denken. Ook kan het zijn dat als de bodem zacht wordt, de plantjes alsnog doorkomen." De hardheid en dikte van de korst heeft ook te maken met het soort grond. „Bij kleigrond moet je sneller iets doen, dan bij zand", licht Jonker toe.
Wat is dan de beste manier om de grond los te krijgen? Jonker adviseert eggen. „Dat lijkt ons het beste. Beregenen zou ook een optie zijn, maar dat is niet ons eerste advies. De kosten liggen door de dieselrpijs al hoog en bovendien moet je je afvragen of je volgende week niet met hetzelfde probleem zit. Je kunt het proberen en hopen dat de planten binnen twee dagen bovenkomen, maar je moet je afvragen of je dat wilt doen."
„De korst is niet altijd zo hard als we denken"
Het IRS adviseert in sommige gevallen wel beregening, namelijk als er een lange tijd geen regen wordt verwacht. Er moet dan niet te lang met het beregenen gewacht worden, zodat de plantjes niet te lang tegen de korst hoeven te duwen. De organisatie erkent dat het een dure manier van ingrijpen is, maar dat het wel nodig kan zijn als mechanisch ingrijpen te riskant is of als de korst te dik is.
Andere oplossingen
Het IRS heeft ook nog een aantal andere oplossingen. Volgens de organisatie is het in ieder geval het beste om het doorbreken in de vroege ochtend te doen, als de grond vaak nog zachter is. Het IRS heeft zelf een proef gedaan om verschillende manieren van doorbreken te proberen.
„We hebben zelf op een stuk land meerdere manieren getest, maar het zijn wel oplossingen die de teler zelf nog moet maken", vertelt Van Valen. De velg van een kruiwagen voorzien van hoekijzers, is volgens de proef van het IRS de beste methode. Ook dieptewieltjes, zoals Farmflesbandjes, leveren een redelijk goed resultaat. Verder zijn met zaaielementen zonder kouter en het gebruik van de wiedeg ook goede ervaringen opgedaan.
Tekst: Laura Smit
Freelance journalist.
Beeld: Susan Rexwinkel