Inzet van Tagetes patula tegen Pratylenchus penetrans
Effectieve en ecologische bestrijder van parasitaire aaltjes
Tagetes bestrijden aaltjes
Diverse proeven hebben uitgewezen dat Tagetesrassen zeer effectief zijn. Het verschil van werking zit in het zaaitijdstip en het onkruidvrij houden van het perceel. Onkruiden kunnen goede waardplanten zijn van aaltjes en verminderen daardoor de werking van Tagetes.
Ook de teeltduur is van belang. Des te later de Tagetes wordt ingezaaid, des te lager de werking. Maar ook een later gezaaide Tagetes (tot 15 augustus) heeft nog een werking tegen Pp.
Tagetes is op meerdere manieren onderzocht.
- Werking tegen Pratylenchus penetrans (Pp)
- Werking tegen Pp op basis van zaaitijdstip
- Duurwerking op de langere termijn
- Opbrengstverschillen in zetmeelaardappelen
- Opbrengst organische stof
Werking tegen Pp
Met name op zandgronden waar weinig actieve organische stof in de bodem aanwezig is kan Pp een groot probleem vormen. Een besmetting heeft een sterke invloed op de opbrengst van gevoelige gewassen. Omdat Tagetes een relatief kostbare teelt is en als gewas lang op het veld moet staan is deze vooral ingezet bij teelten als rozen en bloembollen. Hier is dit al een standaardgewas dat minstens zo effectief is als de chemische bestrijding die eerder werd gebruikt.
Vanaf 2013 is Tagetes op proefboerderij Valthermond ook onderzocht in een teeltrotatie met onder andere zetmeelaardappelen. Dit in het kader van een PPS Bodem. Hieruit blijkt dat inzet van Tagetes de zetmeelopbrengst sterk kan verhogen. Het is zelfs rendabel om een tussenjaar met Tagetes te telen in plaats van graan. Maar ook inzet van Tagetes na een wintergerst blijkt haalbaar en rendabel.
Duurwerking op de langere termijn
Ook blijkt uit vervolgonderzoek dat inzet van Tagetes zorgt voor een langdurig lage besmetting van Pp in de bodem. Dit wel voor een periode van 5 jaar. Dit geeft ruimte voor de inzet van gevoelige gewassen en ook inzet van groenbemesters die beter passen in een bouwplan maar gevoelig zijn voor Pp, zoals sommige groenbemestermengsels.
Opbrengst organische stof
Tagetes kan veel effectieve organische stof produceren. Bij tijdige zaai is de opbrengst het hoogst. Ingezaaid op 15 juli heeft Tagetes een verwachte opbrengst van 2.500 kg effectieve organische stof. Maar ook ingezaaid op 1 augustus kent Tagetes nog een opbrengst van 1.350 kg effectieve organische stof. (bron: Cover crop reference values report, Slim Landgebruik, mei 2021).
Tagetes kan veel effectieve organische stof produceren
Tagetes Proud Mary
DSV zaden introduceert het nieuwe ras Tagetes patula Proud Mary dat speciaal ontwikkeld is als effectieve groenbemester met veel toegevoegde waarde. Proud Mary heeft een aantal belangrijke kenmerken die de teelt ondersteunen en de slagingskans optimaliseren:
- een sterke doorgroei in de tweede helft van de teelt, waardoor onkruid wordt onderdrukt
- een hoge opbrengst organische stof;
- een sterke werking tegen Pratylenchus penetrans.
Naast deze sterke werking tegen Pp is uit intern én extern onderzoek gebleken dat de Proud Mary ook een nevenwerking heeft tegen Meloidogyne Chitwoodi en Meloidogyne Hapla.
Dit blijkt uit initieel onderzoek op verschillende plaatsen:
Voor zowel M.chitwoodi als voor M.hapla lijkt Proud Mary veel resistenter dan vergelijkende rassen.
Advies inzaaien Tagetes
Het advies is om Tagetes patula Proud Mary in te zaaien vanaf half mei tot half augustus. Tagetes is erg gevoelig voor (nacht-)vorst en daarom is het verstandig om niet eerder te zaaien. De zaaizaadhoeveelheid is 8-10 kg per hectare.
Meer weten over Tagetes patula Proud Mary? Klik op onderstaande knop:
Bronnen: Cover crop reference values report, Slim Landgebruik, Onderzoek LSO