Ruim 500 hectare bieten overgezaaid, twijfel bij boeren of meer overzaaien nodig is
De belangrijkste reden voor het overzaaien in Oost-Brabant is nachtvorst. Die heeft veel schade aan de jonge bietenplanten veroorzaakt.
Bijna 90 procent van de bieten in de grond
Ook in het noordelijke deel van de Noordoostpolder gooide het weer roet in het eten. Hagel was daar de voornaamste oorzaak van schade, waardoor 87 hectare moest worden overgezaaid. Ook in het noordelijk kleigebied moet er nieuw bietenzaad de grond in. Daar gaat het om 127 hecare. Of het hier bij blijft, is de vraag. Volgens Cosun Beet Company is er op veel percelen met schade nog twijfel of er overgezaaid moet worden.
Landelijk gezien is inmiddels bijna 90 procent van het landelijke areaal suikerbieten ingezaaid. In Zeeuws-Vlaanderen (99,9 procent) en de Zeeuwse Eilanden (99,2 procent) zit het zaaiwerk er bijna op. In Flevoland is het complete areaal al ingezaaid. Het zaaien blijft nog achter in het noordelijk dal/veengebied (77,2 procent), Gelderland (80,2 procent) en het noordelijke zandgebied (81,4 procent).
Wisselende stand
Volgens Cosun Beet Company zal deze week het resterende areaal worden ingezaaid, mits de mest op tijd kan worden aangevoerd. Op kleigronden worstelen boeren vooral met korstvorming, waardoor een deel van de percelen een wisselende stand en een relatief laag plantaantal heeft. Met korstbrekers en het beregenen van het land wordt geprobeerd de schade zo laag mogelijk te houden.
In de gebieden waar het vroegst is gezaaid, hangt de vlag er beter bij. Daar staan de planten in het vierbladstadium met plantenaantallen van tachtig- tot negentigduizend per hectare. Dit zorgt ervoor dat de landelijke stand wisselend is.
Tekst: Laura Smit
Freelance journalist.
Bron: Cosun Beet Compagny