Staghouwer: verkrijgen nieuwe derogatie wordt lastig
Daarbij valt te denken aan de hoogte van mestproductieplafonds, wat directe impact kan hebben op de veehouderij in Nederland, aldus Staghouwer in de Kamerbrief. Dit terwijl de kern van de gebiedsgerichte aanpak, zoals het kabinet die heeft ingezet, is dat op regionaal en lokaal niveau wordt bepaald hoe de doelen het beste gerealiseerd kunnen worden. Inmenging vanuit Brussel gedurende de looptijd van de beschikking staat daarmee volgens de minister op gespannen voet.
Daarnaast nam het Europees Parlement op 5 april 2022 een resolutie aan over maatregelen tegen waterverontreiniging door nitraten, waarin is aangegeven dat er sinds de vaststelling van de Nitraatrichtlijn in 1991 slechts weinig vooruitgang is geboekt mede doordat lidstaten gebruikmaken van vrijstellingen.
Pijnlijk
De minister geeft aan heel goed te beseffen dat het pijnlijk is voor de agrarische sector om ook hiermee geconfronteerd te worden, terwijl we in Nederland ook staan voor andere grote opgaven, met grote gevolgen voor de sector.
Ondanks dat de minister moeilijkheden voorziet, blijft hij nog wel onderhandelen met Brussel over verlening van de derogatie. Hij zet daarin in op drie kernwaarden: Een derogatiebeschikking voor 4 jaar, een omvang van de derogatie voor 2022 op hetzelfde niveau als de afgelopen jaren en een derogatie zonder directe interventies vanuit de EC in gebiedsgerichte aanpak gedurende de looptijd van de beschikking.
Kunstmestvervangers
Staghouwer zal in de onderhandelingen naar eigen zeggen de optimale ruimte zoeken en hierin het noodzakelijke doen. ‘Omdat ik de Nederlandse onderhandelingspositie niet wil schaden, vraag ik uw begrip voor het feit dat ik mijn concrete onderhandelingsinzet niet met uw Kamer deel.’
Tegelijkertijd met de inzet voor de derogatie voor graasdiermest zet de landbouwminster in op het verkrijgen van de mogelijkheid van kunstmestvervanging door hoogwaardige producten uit dierlijke mest.
Lees hier de hele brief.