Column: Henk Nienhuis: Boeren verdienen niet beter
Unilever, groothandel tussen producenten en consumenten, rekent voor dat de kostprijs van verschillende voedselproducten 20 procent verhoogd moet worden. Conclusie van het volk: boeren worden schatrijk. Zij denken dat wij de supermarktprijs ontvangen.
De basisprijs van suikerbieten is ronduit onvoldoende. Dat we daar ook nog 1 procent meer suiker voor moeten leveren, daar heeft niemand het nog over. De aardappelprijs van Avebe is nog niet bekend. Avebe heeft wel een brief gestuurd dat de kosten op het akkerbouwbedrijf fors zijn gestegen. Dat suggereert een hogere uitbetalingsprijs. Nu is het al zo dat de consumptie aardappelen in de winkel al flink duurder zijn. Aardappelen van de oude oogst nog steeds.
Van elke 100 euro die de consument uitgeeft, zijn de bestedingskoten aan voedsel de afgelopen decennia gedaald
Van elke 100 euro die de consument uitgeeft, zijn de bestedingskoten aan voedsel de afgelopen decennia gedaald. Fors gestegen zijn energie en woonlasten, waarbij de overheid miljarden meer binnenkrijgt aan accijns en BTW. Die belastingen verlagen, zit er voorlopig nog niet in. Alleen onze graanprijzen zijn fors hoger, althans als je nog graan hebt. Veel is al onder coöperatieve voorwaarden afgeleverd aan een aan- en verkooporganisatie zoals Agrifirm. Deze coöperatie voert de leuze Better Together en dat is mooi, want graan is de spilfunctie voor de prijsvorming van al onze producten. Dat is mij al vaak uitgelegd.
Op een landbouwverkiezingsavond in onze gemeente onder leiding van LTO Noord schetste de voorzitster dat het besteedbaar inkomen van boeren ronduit slecht is. Wel is het zo dat veel boeren vermogend zijn. Naast mij zat een boer die in de pauze vertelde dat hij er een hekel aan heeft dat zijn belastinggeld naar Den Haag vloeit. Hij investeert het liever in zijn eigen bedrijf. Als wij met steeds duurdere grond ons bedrijf weer gaan vergroten, met als gevolg dat het machinepark aangepast moet worden, krijgen we nooit een goed besteedbaar inkomen. Wij moeten onze belangen gezamenlijk behartigen, dat is juist. Maar als wij straks achteromkijken, staan daar niet veel boeren en boerinnen meer.
Hogere voedselprijzen, maar boeren verdienen niet beter.