Droog en warm weer brengt schade aan Franse tarwe
De Europese tarwemarkten zijn de afgelopen dagen gestegen door zorgen over droog weer in Frankrijk en enkele andere grote producerende landen in een tijd waarin de oorlog in Oekraïne de graanvoorraden heeft verminderd.
Tussen 1 januari en 10 mei heeft Frankrijk ongeveer 30 procent minder neerslag ontvangen dan de gemiddelde neerslag van de afgelopen twintig jaar, waardoor de bodem gevoelig is voor verder droog weer. De komende tien dagen wordt er geen regen voorspeld en dat bij hoge temperaturen. Planten zullen dit niet aankunnen. Er zal waarschijnlijk een daling zijn in het aantal aren, zeker een daling in het aantal korrels per aar en, afhankelijk van het weer in de volgende dagen, waarschijnlijk een daling in het gewicht van de korrels.
Termijnmarkten
Chicago-tarwe won donderdag meer terrein en steeg met 2 procent, waarbij de prijzen werden ondersteund door de verwachting dat warm en droog weer de Indiase tarwe-export zou kunnen treffen, terwijl sojabonen en maïs in mindere mate stegen. India had onlangs de verkoop van tarwe opgevoerd om een leemte op te vullen die was ontstaan door de oorlog in Oekraïne.
India leverde de broodnodige tarwe om het tekort aan de tarwe uit Oekraïne als gevolg van de oorlog daar te compenseren. Als er nu minder tarwe vanuit India op de wereldmarkt komt, is er het risico dat het aanbod weer krap wordt. India, een grote wereldwijde tarweproducent die vijf opeenvolgende jaren van recordoogsten heeft gezien, heeft zijn tarweproductie naar beneden bijgesteld naar 105 miljoen ton van een schatting van februari van 111,3 ton als gevolg van een plotselinge scherpe stijging van de temperaturen medio maart, waardoor de oogstopbrengsten werden verminderd.
Analisten verwachten een nog verdere verlaging van de Indiase opbrengsten. Het land zet zich echter niet in om de export te beteugelen, zei de topfunctionaris van het Indiase ministerie van Voedsel op woensdag.
Rusland
De Russische tarwe exportprijzen daalden vorige week als gevolg van een groter binnenlands aanbod van boeren die bereid zijn opslag vrij te maken voordat de nieuwe oogst in de zomer arriveert. Rusland, een van 's werelds grootste tarweleveranciers, blijft exporteren ondanks problemen met logistiek en betalingen als gevolg van westerse sancties tegen Moskou vanwege wat Rusland zijn 'speciale militaire operatie' in Oekraïne noemt.
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei dat het probleem van de wereldwijde voedselzekerheid niet kan worden opgelost zonder dat de Oekraïense landbouwproductie en de Russische voedsel- en kunstmestproductie op de wereldmarkt herstellen.