Droogte zorgt nog niet voor veel problemen in de cichorei
De opkomst op velden waar voor de regen en sneeuw is gezaaid, is gemiddeld genomen goed, al maakte de korstvorming de opkomst op sommige plekken wel moeilijker. Op plekken waar na de regen en sneeuw is gezaaid is de opkomst erg afhankelijk van de zwaarte van de grond.
Droog liggende zaden niet perse een probleem
Zo is de opkomst op zand- of lichte zavelgronde, waar in het vocht gezaaid kon worden meestal voldoende. Op zwaardere zavel- of kleigronden liggen vaak nog veel zaden droog in de grond. Toch is dat laatst niet direct een probleem. De afgelopen jaren hebben geleerd dat droog liggende cichoreizaden weken na het zaaien nog in staat zijn om te kiemen. Wel is hier voor neerslag nodig.
Gezien het er niet naar uit gaat zien dat dat de komende tijd komt, zijn boeren, waar dat kan, nu volop aan het beregenen. Ook moet er goed opgelet worden dat de zaden niet te diep liggen en door muizen worden opgegeten. Als de veldopkomst tegenvalt en de zaden niet droog liggen zou dat kunnen komen door korstvorming, insectenvraat, te diepe zaai of verdroging van de kiem.
Tekst gaat verder onder de tweet
Belangrijk om te tellen
Om te kijken of er dit jaar genoeg opbrengst is, is het belangrijk om de planten te tellen. Voor een maximale inulineopbrengst zijn minimaal 120.000 per hectare nodig. De kritische ondergrens ligt, mits de planten egaal over het perceel verdeeld zijn, bij 80.000 per hectare. Bij 80.000 hectare loont overzaai niet.
Als het toch nodig is om over te zaaien is het een zaak om dat zo snel mogelijk te doen, ook onder de huidige weersomstandigheden. Als de hardheid van de grond het toestaat is het een optie om direct door te zaaien in de huidige zaaisporen. Zorg ervoor dat het zaad niet te diep in de grond komt, het zaad kan dan kiemen door regen of beregening. Om korstvorming te voorkomen is het belangrijk om niet vlak voor regen te zaaien.