Pootgoedsector kan impact op het klimaat halveren: 'Maar we moeten het samen doen'
Ecoras onderzocht wat de kringlooplandbouw betekent voor een sector die een groot deel van de productie over de hele wereld exporteert. Uit het onderzoek blijkt dat er op verschillende punten winst te behalen valt om de CO2-uitstoot te verminderen.
Kunstmest grootste probleem
Het gaat hierbij om het gebruik van kunstmest, transport, dieselgebruik, verpakkingsmateriaal en energieverbruik in het koelen. „In het laatste geval wordt er door de industrie al volop zelf aan oplossingen gewerkt, daar hoeven we ook niet veel voor te doen”, zegt Tineke de Vries, voorzitter van The Potato Valley.
De grootste impact wordt veroorzaakt door de kunstmest. Het probleem zit hem daarbij in het produceren van het middel. „Oplossingen zijn bijvoorbeeld het kijken naar kunstmestvervangers of het gebruik van kunstmest die geproduceerd is op groene energie”, licht de Vries toe.
Export over de weg
Ook de export van het pootgoed heeft grote gevolgen. Van alle exportaardappelen wordt het grootste gedeelte over de weg vervoerd. Tansport over zee zou een oplossing kunnen zijn. Er is echter wel een kanttekening. Omdat het vervoer meestal vanuit het buitenland wordt geregeld, is het de vraag of de impact op het klimaat moet worden toegerekend aan Nederland of het buitenland.
Volgens De Vries is het ook goed om te kijken naar het verpakkingsmateriaal voor de poters. „De bigbags die we gebruiken gaan de hele wereld over, de vraag is kun je ze terughalen en wat wordt er mee gedaan als ze hier weg zijn? Daarnaast is het ook een optie om te kijken naar vervangers voor jute. Daarvoor zijn we nu afhankelijk van landen als Pakistan en India. Zou je die bigbags ook kunnen maken met een vezel die hier groeit.”
Handvatten voor de toekomst
Maar is er ook nog iets dat de telers zelf kunnen doen? „Slim omgaan met energie, met bewaring, bemesting en je rassenkeuze”, zegt De Vries. „Al ligt dat bij rassenkeuze al wat ingewikkeld, dat is ook afhankelijk van de klantbehoefte. De oplossingen zitten met name in de keten, maar daar zitten we samen in dus we moeten het met elkaar oplossen.”
Al met al geven de uitkomsten van het onderzoek nu handvatten om te zoeken naar verdere oplossingen voor de toekomst. „Het is goed om te zien wat de impact van de eigen sector op het klimaat is”, besluit De Vries.
Tekst: Laura Smit
Freelance journalist.
Beeld: Ellen Meinen