Staghouwer acht gewasderogatie niet haalbaar
Pas na afloop van de onderhandelingen over het verlengen van de huidige derogatie zal Staghouwer afwegen of hij gewasderogatie kansrijk acht. Gewasderogatie kan een stimulans zijn voor de teelt van gewassen die bijdragen aan koolstofvastlegging. Dit zijn met name grassen en granen. Een belangrijke voorwaarde voor Staghouwer om hier werk van te maken, is dat een dergelijke derogatie een milieuneutraal effect heeft.
Weinig belangstelling akkerbouwers
Uit een enquête van Wageningen Economic & Research (WER) komt naar voren dat de akkerbouwers weinig belangstelling hebben voor de mogelijkheid van gewasderogatie. Als belangrijkste redenen hiervoor noemen de onderzoekers de kosten voor deelname, de administratieve lasten en de fosfaatgebruiksnorm. Een eerste inventarisatie onder de deelnemers van het bedrijveninformatienetwerk maakt duidelijk dat het invoeren van de gewasderogatie nauwelijks effect heeft op het areaal per gewas. Wel vindt er een verschuiving plaats van het gebruik van stikstofkunstmest naar meer dierlijke mest en neemt het gebruik van eiwitrijkvoer af.
Gewasderogatie is met name voor melkveehouders interessant wanneer het leidt tot meer plaatsingsruimte van dierlijke mest. Akkerbouwers gebruiken tot op heden gemiddeld minder dierlijke mest per hectare dan volgens de Nitraatrichtlijn is toegestaan. Grootste knelpunten zijn de beperkte beschikbaarheid van dierlijke mest op het moment dat het gewas het nodig heeft. En het gegeven dat akkerbouwers met kunstmest makkelijker en beter kunnen sturen dan met kunstmest.
Meer informatie over het onderzoek naar de belangstelling voor gewasderogatie is te vinden op desite van Wageningen Economic & Research.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Trekkerweb
Bronnen: Ministerie van LNV, Agrimatie Wageningen Economic Research