Bedrijfsovername: Alle valkuilen op een rij
In dit bericht een kort overzicht van de grootste valkuilen met daarbij een tip om problemen te voorkomen.
Bedrijfsovernames in de agrarische sector vinden vaak in familieverband plaats. De gevolgen van de overname raken dan ook niet alleen de opvolger en de overdrager, maar ook de overige familieleden. Door ervoor te zorgen dat iedereen gehoord wordt en zich gehoord voelt, kunnen veel problemen voorkomen worden. Door de toekomst van het bedrijf vroegtijdig bespreekbaar te maken, krijgt iedereen voldoende tijd en ruimte daar rustig over na te denken.
Valkuil 2: Het bedrijf is niet klaar voor overname
De periode waarin opvolger en overdrager samenwerking in maatschap dan wel firma-verband is uitermate geschikt voor het klaar maken van het bedrijf voor de toekomst. In deze tijd kunnen nieuwe strategieën, nieuwe vormen van samenwerking en nieuwe investeringen worden besproken, uitgeprobeerd en uitgevoerd. Ook hier geldt: ‘Begin op tijd’.
Valkuil 3: Onvoldoende tijd nemen voor het overnameproces
Tijd is één van de sleutelwoorden in het overnameproces. Op tijd beginnen, elkaar de tijd gunnen om aan de nieuwe situatie te wennen, tijd nemen om in gesprek te gaan, tijd nemen om afspraken te maken en tijd nemen om naar elkaar te luisteren. Tijd komt niet vanzelf, die moet je maken. Het advies is dan ook: ‘Plan gesprekken over de toekomst van het bedrijf en neem daar ruim de tijd voor”.
Valkuil 4: Fiscale keuzes kunnen grote gevolgen hebben
Een bedrijfsovername in de agrarische sector is meer dan een zakelijke overeenkomst. Zakelijke afspraken in dit proces vragen om een sociaal-emotionele afweging, alleen dan wordt de impact van een afspraak duidelijk. Kiezen voor de financieel meest aantrekkelijke route is niet altijd de beste route voor de rest van de familie. Houd daar rekening mee bij het vastleggen van de overnamesom. En bespreek in familieverband de financiële gevolgen van de bedrijfsopvolging.
Valkuil 5: Vergeten of voorbijgaan aan de overige familieleden
Het bedrijf is voor veel broers en zusters een plek van emotionele waarde. Ze zijn er opgegroeid en hebben er een binding mee. Gezinsleden kunnen het ouderlijk bedrijf nog steeds als ‘ons bedrijf’ zien, ook al wonen ze ergens anders. Het helpt al als de opvolger dat stukje ‘emotionele eigendom’ erkent. Om onbegrip of conflicten te voorkomen, is het dus raadzaam om familieleden mee te nemen in het overnameproces, maar wel tot op bepaalde hoogte.
Ook de komende maanden besteedt Agrio nog regelmatig aandacht aan het thema ‘Bedrijfsovername’, houdt onze site in de gaten voor meer interessant nieuws rondom dit thema.