NAV eist meer mogelijkheden om akkerbouwers aan GLB-eisen te laten voldoen

In een ultieme poging meer mogelijkheden voor de akkerbouw in het nieuwe GLB te krijgen heeft de NAV een brief gestuurd aan minister Staghouwer en de Tweede Kamercommissie voor LNV. In de brief waarschuwt de NAV dat de voorgestelde eco-regeling en pijler 2 veel te weinig mogelijkheden biedt voor akkerbouwers. De NAV stuurde deze brief hoewel in diverse aangenomen moties wordt aangedrongen op meer toegankelijkheid voor deze twee aspecten.
Tot nu toe heeft de LNV-minister deze moties niet uitgevoerd. Volgens Staghouwer kunnen deze moties pas op zijn vroegst in 2024 of 2025 in uitvoering worden genomen. De NAV vreest dat veel akkerbouwers volgend jaar niet zullen participeren in de eco-regeling en later ook niet meer zullen aanhaken.
Eco-regeling
De eco-regeling behelst drie niveaus: brons, zilveren goud. Aan elk niveau is een hectare bedrag verbonden van respectievelijk: 50 euro, 100 euro en 200 euro. Volgens de NAV is het voor akkerbouwers vrijwel onmogelijk om op het niveau van goud te komen. Omdat in de praktijk een doorsnee akkerbouwer maximaal zilver kan behalen, leveren alle noodzakelijke inspanningen voor hem slechts een beperkt bedrag op.
Opties
Om de regeling voor een grotere groep interessanter te maken, stelt de NAV een aantal opties aan de minister voor. Wat betreft de eco-regeling denkt de NAV aan het opnemen van: niet-kerende grondbewerking (NKG), gebruik van ruwe (vaste) mest en precisielandbouw. Verder stelt de NAV de inzet van biologische bestrijding met gebruik van laag-risico gewasbeschermingsmiddelen en de opname van vanggewassen in de regeling te integreren.
Wat betreft de eisen van pijler 2 vraagt de NAV aan de minister om overheveling van gelden uit pijler 1 naar pijler 2 voor veehouderij in veenweidegebieden. Daarnaast vraagt de NAV om de eiwittransitie te financieren via overgeheveld geld uit pijler 2. En tenslotte roept de akkerbouwvakbond de minister op meer mogelijkheden voor akkerbouwers te creëren om aan ANLb te kunnen deelnemen.
Eiwittransitie
De voorgestelde beloning voor akkerbouwers die besluiten eiwitrijke gewassen te gaan telen, vindt de NAV veel te laag om deze concurrerend te kunnen telen. Om haar visie te onderbouwen verwijst de NAV naar het tv-programma ‘Pointer’ van 8 mei. Daarin stelt een inkoper van Meatless dat hij plantaardig eiwit in Nederland koopt maar in Duitsland. Daar is de prijs lager vanwege de hogere overheidssteun die de telers van eiwitgewassen daar beuren. Volgens de NAV zou er binnen de EU sprake moeten zijn van minimaal een gelijk-speelveld.
De NAV vermoedt dat zowel het ministerie van LNV als de Tweede Kamer blijft geloven dat het met de eiwittransitie wel goed komt als de boeren de teelt van deze gewassen eenmaal onder de knie hebben. Volgens de NAV is dit een onrealistisch standpunt. Ze onderstreept dat dergelijke teelten moeten passen binnen de bedrijfsvoering en de kosten mogen niet hoger zijn dan de opbrengsten. In dat kader wacht ze de uitkomsten af van een tweede praktijkproef door onderzoeksbureau Aequator over deze materie. Medio juni worden hiervan de uitkomsten gepresenteerd.