Oekraïense boeren hebben vijfde minder graan gezaaid
Het ministerie gaf geen vooruitzichten voor de graanoogst van dit jaar. Oekraïne is wereldwijd een belangrijke graanexporteur. Veel landen, bijvoorbeeld in Noord-Afrika, zijn afhankelijk van de goedkope tarwe uit Oekraïne.
Zeehavens
Als gevolg van de oorlog is de export van Oekraïne sterk afgenomen. Door de blokkade van de haven door het Russische leger gaat er (bijna) geen graan meer per schip het land uit. Vorige week beschuldigde Duitsland de Russen ervan honger in te zetten als wapen in de strijd met Oekraïne. Door in het Oost-Europese land havens te blokkeren en silo's en spoorwegen te vernietigen, wakkert het Russische leger een wereldwijde voedselcrisis aan, stelde minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock.
Voor de oorlog exporteerde Oekraïne gemiddeld 5 miljoen ton graan en 500.000 tot 700.000 ton zonnebloemolie via zijn zeehavens. Alternatieven voor zulke grote hoeveelheden zijn schaars. Geprobeerd is om via het spoor onder meer graan en zonnebloemolie te exporteren, maar daarmee kunnen niet zulke grote hoeveelheden het land uit. Behalve een veel lagere capaciteit speelt mee dat de treinen in Oekraïne op een andere spoorbreedte rijden dan in de EU. Ook is er een tekort aan wagons.
Vanuit Europa wordt hard gewerkt aan manieren om de graanexport vanuit Oekraïne weer mogelijk te maken. Alle opties worden bestudeerd om de 20 tot 25 miljoen ton graan die nu het land niet kunnen verlaten toch het land uit te krijgen. Polen heeft toegezegd dat ze de grenscontroles op landbouwproducten makkelijker wil maken.
Nederlandse import uit Oekraïne
Nederland importeerde vorig jaar voor ruim 2 miljard euro aan goederen uit Oekraïne, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het merendeel van de import bestond uit granen en graanproducten, zoals maïs, en plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie. Oekraïne was in 2021 voor Nederland de belangrijkste leverancier van maïs. Ook voor plantaardige fijne oliën en oliehoudende zaden voor fijne oliën staat het land in de top drie belangrijkste leveranciers.