Regen zorgt voor lokale verlichting maar gemiddelde neerslagtekort blijft groot
Het landelijk gemiddelde neerslagtekort ligt op dit moment rond het niveau van de 5 procent droogste jaren. Hoe het de komende weken eruit zal zien, is nog een vraag, maar de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) verwacht dat het tekort gaat oplopen rond het niveau van de 5 procent droogste jaren. Echter is volgens Rijkswaterstaat een snellere toename of juist een daling ook mogelijk.
Gevolgen vooral in Zeeland en zuiden voelbaar
De gevolgen van de droogte blijven voelbaar voor de landbouw en natuur in gebieden waar geen water kan worden aangevoerd en er weinig regen viel. Dit geldt vooral voor het zuidoosten van het land en delen van Zeeland. Waterbeheerders nemen maatregelen als het nodig is. Zo wordt er op plekken war wateraanvoer niet mogelijk is, water vast gehouden.
Hoewel de recente regenval ervoor zorgt dat de bovengrond in grote delen van het land minder droog is, zijn de grondwaterstanden nog steeds laag. Dit is het meest merkbaar in het zuiden. Wel zorgde de regen op sommige plekken voor een minder snelle daling of zelfs een stijging van de grondwaterstanden.
Voldoende water beschikbaar
De aanvoer vanuit de grote rivieren is volgens de LCW aan de lage kant en zal de komende tijd nog verder dalen. In gebieden waar het mogelijk is om water aan te voeren, zal naar verwachting voldoende water beschikbaar blijven. In de tweede week van juni wordt een stijging van de Rijnafvoer verwacht.
De droogtemonitor is een product van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN_LCW) met bijdragen van waterschappen, Rijkswaterstaat, het KNMI, de provincies, het ministerie van LNV en Vewin.