Slim groenbemesten
Er is veel keuze in groenbemesters. Te beginnen al met de keuze voor een enkelvoudige groenbemester of een mengsel. Uit onderzoek is gebleken dat enkelvoudige groenbemesters (mits goed geslaagd) net zoveel organische massa vormen als mengsels van groenbemesters. Wel is het zo dat de verschillende gewassen in een groenbemestersmengsel elkaar goed kunnen aanvullen, waardoor het slagen van de teelt meer zeker is. Qua beworteling biedt een mengsel echt een meerwaarde. Bloeiende mengsels zijn goed voor de bovengrondse biodiversiteit. In het Agrifirm Biodivers mengsel combineren we de positieve eigenschappen van wel 10 verschillende groenbemesters. Dit mengsel zorgt voor een snelle bodembedekking, geeft een zeer intensief doorwortelde bouwvoor en het bloeit aantrekkelijk voor insecten en vogels.
Grondbewerking is ook een afweging die steeds nadrukkelijker naar voren komt. Op steeds meer percelen wordt de grond minder intensief bewerkt. Dit is gunstig om de organische stof bovenin te houden, je bodemstructuur intact te laten en voor het nuttig bodemleven. Vooral regenwormen, schimmels en bijvoorbeeld loopkevers, kortschildkevers en spinnen profiteren hiervan.
Wanneer er aaltjesdruk is op een perceel is het belangrijk daarmee rekening te houden. Vooral met de hoofdteelt van het volgende jaar in het achterhoofd is het belangrijk te kiezen voor een groenbemester die de aanwezige schadelijke aaltjes niet sterk vermeerderd. Uit onderzoek blijkt dat aaltjes in een groenbemestersmengsel op zoek gaan naar de meest aantrekkelijke groenbemester. Geen van de groenbemesters in een mengsel mag dus sterk vermeerderend zijn! Bij een problematische aaltjesbesmetting waar vermeerdering echt voorkomen moet worden, is een resistente enkelvoudige groenbemester de meest veilige keuze. Wilt u meer weten over aaltjes en de vermeerdering? Neem dan vooral eens een kijkje op www.aaltjesschema.nl.
Het assortiment groenbemesters van Agrifirm kan al deze teeltdoelen bedienen. En er ligt zorgvuldig onderzoek aan ten grondslag. Een voorbeeld is het onderzoek naar virusresistente bladrammenas wat Agrifirm samen met de firma Petersen, HZPC en WUR uitvoert.