IRS geeft ondanks regen tweede en derde bladluiswaarschuwing af voor meerdere gebieden
In Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten, Hoeksche Waard en eiland van Dordrecht is de derde bladluiswaarschuwing eruit gegaan. De gebieden Noord-Holland midden, kop van Noord-Holland, Wieringermeer en Friesland klei kregen een tweede waarschuwing.
Langer dan twee weken geleden gespoten
Het gaat om bietenpercelen waar langer dan twee weken gespoten is met Teppeki, Closer of Batavia. Bespuiten werkt vanaf het vierbladstadium ongeveer twee weken. Aan het stadium van de bladluizen is te zien of een bespuiting nog werkt of niet en of het dus nodig is om nog een keer te spuiten.
Gevleugelden landen nog op bespoten planten en zullen daar hun jongen afzetten. Ze gaan pas dood nadat ze van de plant hebben gezogen en voldoende insecticiden hebben binnengekregen. Pas als op een perceel ongevleugelde volwassen luizen zitten, is het een teken dat de insecticide is uitgewerkt.
Regen en kou gunstig
De regen en koudere dagen van de afgelopen weken zijn wel gunstig geweest voor de ontwikkeling van de luizen. De ontwikkeling gaat vaak wat langzamer, maar de luizen zijn niet weg. Ze verschuilen zich bij koud en nat weer in de hartbladeren van de plant en dan vooral in de gekrulde bladranden.
Groene bladluizen kunnen vergelingsziekte overbrengen wat voor flinke schade kan zorgen. Om dit te voorkomen moeten boeren ingrijpen en spuiten. Ingrijpen is vooral aan het begin van het seizoen belangrijk omdat de luizen zich dan sneller vermeerderen op jonge plantjes. Daarbij komt dat een vroege infectie met vergelingsziekte voor meer schade zorgt dan een latere infectie.