Kopersstaking van de aardappelverwerkende industrie
Belgapom noteerde vrijdag voor alle rassen 20,00 euro met een flauwe marktstemming. Vorige week moest Belgapom verstek laten gaan wegens te weinig transacties. Meeleveraardappelen worden lager geprijsd en verpakkers willen nog wel kleine volumes vastleggen.
Het is zeker niet uitgesloten dat er over een paar weken nog een koopronde komt van de industrie, maar vooralsnog lijkt de prijs onder druk te staan. Maar het blijven aardappelen, markten kunnen veranderen en het zal niet de eerste keer zijn dat de laatste weken van het seizoen een onverwachte wende maakt.
Kleinste EU-gebied ooit, maar EU-4-aanplant iets groter
De meest recente schattingen World Potato Markets (WPM) van het Europese areaal wijzen op een kleine toename van de aanplant van alle aardappelen in de vier grootste westelijke EU-telers, de EU-4 (Duitsland, Frankrijk, Nederland en België), maar een daling in van het areaal in de hele Unie.
Vroege schattingen in Duitsland suggereren dat het areaal stabiel is gebleven met een stijging van slechts 0,2 procent voor alle aardappelen. In Frankrijk en Nederland worden stijgingen van 1,0 procent verwacht, terwijl het Belgische areaal met 2,6 procent is toegenomen tot 92 000 hectare. Het totale EU-4-areaal is volgens WPM met 0,9 procent gestegen tot 722 500 hectare of 49,3 van de totale EU-oppervlakte – het hoogste percentage ooit.
Kleiner areaal zetmeelaardappelen
Wat wel duidelijk is, is dat het areaal zetmeelaardappelen in Duitsland en Nederland is afgenomen, zonder toename van het areaal tafelaardappelen. De areaaluitbreidingen zijn beperkt gebleven tot de verwerking van aardappelen en hun vraag is nu volledig hersteld van de pandemie. Hogere prijzen voor zetmeelaardappelen in Denemarken lijken de telers te hebben overgehaald om groter areaal te telen– een stijging van 2,0 procent, volgens de prognose van WPM.
WPM had een stijging van het Poolse aardappelareaal verwacht door hogere prijzen in het seizoen 2021/22 en de aankomst van miljoenen Oekraïense vluchtelingen. Maar rapporten uit Polen voorspellen een afname van het areaal van tenminste 4,0 procent tot 226 400 hectare. Een stijging van 2,0 procent wordt verwacht voor Roemenië, een daling van 1 procent voor het Spaanse areaal en een daling van 12,5 procent voor Portugal.
Druk op afzet
Bij gebrek aan gegevens is WPM uitgegaan van een daling van 2,5 procent van de aanplant in andere EU-landen. Aangezien telers zich afwendden van aardappelen door slechte opbrengsten in de afgelopen jaren, druk op de afzet van tafelaardappelen, stijgende kosten van input en hogere prijzen voor alternatieve gewassen. Voormalig EU-lid het VK heeft waarschijnlijk een van zijn kleinste areaal geplant ooit. WPM vindt de prognose van een daling van het areaal met 5,0 procent is conservatief. De aanplant in de EU en het VK staat waarschijnlijk op een historisch dieptepunt van 1,599 miljoen hectare en de eerste keer dat het minder dan 1,6 miljoen hectare is.