Fotoserie: Zelfrijdende combine van John Deere viert 75e verjaardag
In 1947 lanceerde John Deere Model 55, de eerste zelfrijdende maaidorser. Deze wordt gezien als de voorloper van de maaidorsers zoals wij die nu kennen. Hoge zitpositie, graantank achter de bestuurder. Uitgerust met een 12-voet maaibord. Capaciteit: 1,6 hectare per uur. De 12 hectare die een X-serie nu per uur verwerkt omschrijft 75 jaar ontwikkeling in een notedop.
Eén van de aanjagers voor meer capaciteit was de Quick-Tach-koppeling, geïntroduceerd in 1970. Voorzetstukken konden nu snel worden aan- en afgekoppeld, in plaats van vast te zitten aan de invoer. Hierdoor verviel de breedtebeperking van 2,55 meter. De bredere voorzetstukken gaan vanaf dat moment op een aanhangwagen achter de combine mee.
Eerste cabine
In 1982 monteerde John Deere voor het eerst een cabine die wat weg heeft van wat heden ten dage gebruikelijk is. Vanaf de jaren zestig was een cabine al mogelijk, maar het was niet veel. De chauffeur zat enigszins uit het stof, maar het was lawaaierig en warm. De 1982-cabine was geluiddichter en had al airco.
Niet alleen de hardware en dorssystemen ontwikkelden door, ook die van de randapparatuur ging mee. Rond de eeuwwisseling kwamen besturingssystemen steeds meer in beeld. In 1999 maakte de onderneming met het Greenstar 1-display parallelle geleiding van de machine mogelijk. Drie jaar later werden AutoTracTM en de eerste generatie StarFireTM-ontvanger geïntroduceerd. Dit was het eerste systeem waarmee bestuurders van maaidorsers handsfree geleiding kregen.
Oogstanalyse
Samen met de introductie van het Modular Telematics Gateway (MTG)-modem, eveneens in 2002, maakte John Deere nauwkeuriger oogsten voor landbouwers en loonwerkers mogelijk. Realtime gegevens over machineprestaties en -positie zijn te gebruiken voor monitoring en oogstanalyse.
Klik hier voor meer informatie over 75 jaar JD-combines