Fotoserie: Groenbemesterdag gaat over slim inzetten, juiste soortenkeuze en mechanisatie
Groenbemesters leveren organische stof, houden nutriënten vast of, zoals in dit geval, geven meer biodiversiteit, bijvoorbeeld door bestuivers te voeden en te lokken voor het gewas. In dit geval betreft dat het gewas veldbonen met groenbemester facelia. De facelia lokt de bijen. Beeld: Jorg Tönjes
Denk na bij hoe je groenbemesters het beste inzet en behandeld. Dat stond centraal op de Groenbemesterdag in Valthermond. Thema was 'Groenbemesters in de hoofdrol'. Tijdens de themadag op WUR-proefbedrijf 't Kompas luisterden de deelnemers naar presentaties van een onderzoeker en iemand van een (toeleverend) bedrijf. Extra informatie kregen de bezoekers bij de mechanisatieshow en de bedrijvenmarkt. Bekijk de foto's en lees verder eronder:
Klik midden op de foto's voor een groter beeld.
Gerard Hoekzema heette iedereen welkom op 'zijn' proefbedrijf. De bedrijfsleider van 't Kompas werkt al jaren, reeds voor de vergroeningsregels, met groenbemesters. Volgens Hoekzema zal dat niet meer verdwijnen. Het wordt wel steeds complexer om alles goed te doen voor alle gewassen, de bodemgezondheid en de wetgever, zo stelt hij.
André Hoogendijk van de Branche Organisatie (BO) Akkerbouw, zei in zijn openingswoord dat groenbemesters een serieuze teelt zijn geworden. De term 'groenbemester' noemde hij 'suf'. Liever zou hij een mooie term over de functie als 'hulpgewas', 'investeringsgewas', 'balansteelt' of 'powerplant' willen voorstellen. Suggesties zijn welkom, zei hij.
Verdichting kan plantengroei moeilijker maken. In geval van verdichting is boren een mogelijke oplossing. In de presentatie van onderzoeker Derk van Balen ging het daarover. De wortels van groenbemesters kunnen de gaten in de grond weer benutten om dieper te groeien en met zijwortels de grond luchtiger maken.
Het effect van de boren is in deze doorsnede te zien. De afwatering of de beworteling kan profiteren van de gaten, zonder dat de grond draagkracht verliest, zoals bij woelen. Dit systeem werkt met 4 boren van 10 centimeter. Een ander systeem heeft 16 boren van 2 centimeter doorsnede. Een volgende stap kan volgens Van Balen robottiseren van deze systemen zijn, zodat het de teler geen tijd kost.
WUR-onderzoeker Hans Helder onderzoekt wat de keuze van groenbemester doet met het bodemleven. De eerste conclusie is dat het verschil duidelijk is. Planten beïnvloeden de samenstelling van het wortelmicrobioom sterk. Arjan van der Vinne van zaadfirma DSV vertelde aansluitend hoe zij de kennis van de beïnvloeding van dat microbioom gebruiken in de samenstelling van groenbemestermengsels.
Tijdens de bedrijvenmarkt spraken bezoekers van de Groenbemesterdag met zaadleveranciers, mechanisatiebedrijven, teeltadviseurs en onderzoekers.
Bert-Jan van Dinter (rechts) en Geert Elzes van zaadbedrijf Vandinter Semo in gesprek met een bezoekster van de bedrijvenmarkt.
WUR-onderzoeker Johnny Visser toont wat een teelt van Tagetes doet met het schadelijke wortellesieaaltje. Tagetes brengt de populatie sterk terug en heeft een duureffect, waardoor in de tweede zetmeelteelt ook nog een plus in opbrengst te halen is, soms zelfs in de derde.
Agrifirm onderzoekt mengsels van groenbemesters voor late zaai, die goed mechanisch te verkleinen zijn. Volgens Thea van Beers van Agrifirm lijken haver, gele mosterd, vlas en facelia geschikt voor dergelijke mengsels. „Ik heb het over zaai na 1 september tot maximaal in november.” Ook liggen er akkerrandenmengsels in deze veldjes. Daarin vermijden de ontwikkelaars schermbloemen en cruciferen, om de vermeerdering van trips en uienvlieg te voorkomen.
Op het mechanisatieplein presenteren machinefabrikanten werktuigen die geschikt zijn voor het inwerken van groenbemesters of van gewasresten, voor de zaai van de groenbemesters. Ze zijn bijvoorbeeld bruikbaar in de graanstoppel. Vaak kan een zaaimachine opgebouwd worden. Voorop de trekker werken de bedrijven met een messenrol, achter de trekker met schijveneggen en eventueel triltanden, soms met een aandrukrol om het zaad van de groenbemester goed op het bodemvocht aan te laten sluiten.
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.