Exportcorridor Zwarte Zee komt in zicht, graanprijzen sterk onder druk
Sinds half mei zijn er gesprekken gaande over een exportcorridor. Dit onderwerp was dinsdag terug in de schijnwerpers op de graanbeurzen door een vierzijdige ontmoeting tussen Turkije, Oekraïne, Rusland en de Verenigde Naties die in Istanbul zal plaatsvinden. Mogelijk nemen ook de Turkse president Tayyip Erdogan en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres deel aan het gesprek. De aanwezigheid van Erdogan en Guteres liet de markt geloven dat de kansen om deze corridor te openen reëel zijn.
Corridors in de Zwarte Zee
Het plan voorziet in het creëren van drie corridors van de Oekraïense havenstad Odessa aan de Zwarte Zee onder toezicht van Kiev en dat zowel Oekraïense als Russische voedselproducten van daaruit zouden worden verscheept. De komende zes tot acht maanden zal er dan 30-35 miljoen ton graan kunnen worden verscheept.
Zowel Oekraïne als Rusland heeft een reeks voorwaarden opgesteld om het plan goed te keuren. Moskou wil dat enkele westerse sancties worden opgeheven om de export van graan en kunstmest te vergemakkelijken, terwijl Kiev veiligheidsgaranties zoekt voor zijn havens.
VS: Oogst begonnen
Tegelijkertijd buigen de tarweprijzen onder de oogstdruk. In de zuidelijke prairies van de VS is het werk in een uitstekend tempo begonnen. Gezien de goede omstandigheden zal het oogsten versnellen.
Sovecon verhoogde haar Russische productieprognose tot 89,2 miljoen ton. Bovenal suggereerde deze voorspelling een potentiële verbetering van het aanbod in de volgende USDA-balans. De USDA voorspelde in de laatste publicatie van het Wasde-rapport van 10 juni ‘slechts’ 81 miljoen ton Russisch graan, maar zal dit in de juli rapportage naar boven moeten aanpassen. Maar waarschijnlijk wordt de EU-productie 1 à 2 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Het JRS MARS-bulletin verlaagde in zijn maandelijkse publicatie de gemiddelde EU-hectareopbrengst naar 5,76 ton/ha (-0,13 ton/ha m/m).