Borden op; Afbeelding downloaden van website NAJK
Veel boerderijen ‘te koop’ gezet via actie NAJK
Het regent telefoontjes bij het hoofdkantoor van het NAJK: de vraag naar de te koop-borden is groot. Zo groot zelfs dat de voorraad in no time op was. Gisteravond is een koerier het land doorgegaan om de bestelde borden rond te brengen. Wie nog een bord wil plaatsen voor zijn of haar boerderij kan de afbeelding van het te koop-bord downloaden van de website van het NAJK en deze op een bord plakken. Het NAJK kan geen indicatie geven hoeveel borden er inmiddels zijn geplaatst.
'Einde verhaal'
Maarten Janse, akkerbouwer en campinghouder in Wolphaartsdijk (ZL), heeft een bord bij de ingang van zijn camping geplaatst. Ook zijn bedrijf staat, net als dat van vele buren, aan de verkeerde kant van de lijnen die zijn ingetekend op de kaarten van minister Van der Wal. „Ik moet 70 procent reducerende maatregelen nemen. Dat is einde verhaal voor mijn bedrijf. Ondanks wat ik allemaal al doe.”
Ook zijn campinggasten begrijpen niet wat er nu allemaal gebeurt. „Ik probeer hen uit te leggen hoe extensief mijn bouwplan in elkaar zit, en wat ik aan natuurbeheer doe. Wat wil je dat wij als boeren nog meer gaan doen? De plannen van Van der Wal zijn niet uit te leggen.”
Janse is met zijn trekker onderweg naar Stroe om zijn onvrede te laten horen. Het was een vroegertje voor hem: Om 3.00 uur vanmorgen stapte hij op de trekker.
De tekst gaat verder onder de tweet
Ook Tom ten Kate uit Koekange (DR), melkveehouder en DAJK-voorzitter, is vanmorgen op de trekker gestapt om naar Stroe te gaan. En ook bij hem staat een te koop-bord voor het bedrijf. „Alles is nog heel onduidelijk, maar ons bedrijf zit wel in het gekleurde kaartje.” Vreemd, vindt hij. „Het ging in eerste instantie om de Natura 2000-gebieden. Ons bedrijf zit heel dicht bij een NNN-gebied (NatuurNetwerk Nederland), en kennelijk zijn die toegevoegd aan het kaartje.” Ten Kate is teleurgesteld over de stikstofregels waaraan hij en vele andere boeren moeten voldoen. Hij hoopt dat de borden bij nog veel meer bedrijven worden geplaatst.
'Een toekomst van lik-me-vestje'
Akkerbouwer Michael Schippers uit Nieuw Campen (ZL) plaatste een bord in een perceel bieten. Als ondersteuning voor de jonge boeren. „Het is een toekomst van lik-me-vestje, zeker voor de jongeren. En als er voor hen geen toekomst meer is, dan moeten we bij Van der Wal zijn om de boel te verkopen.”
Schippers boert langs een drukke weg waar veel verkeer langs komt en ook bij fietsers is het gebied geliefd. De reacties die hij tot nu toe heeft gekregen, zijn anders dan hij had verwacht. „Er komen mensen die serieus mijn grond willen kopen. Die snappen de actie niet.”
De tekst gaat verder onder de tweet
Voor melkveehouder Amber Laan uit Warder (NH) was er geen twijfel mogelijk; ook zij zette een bord voor de boerderij. „Het gepresenteerde beleid is zó slecht, dan kan ik net zo goed mijn bedrijf in de verkoop zetten. Al wil ik het natuurlijk voor geen goud verkopen.” Ook voor haar bedrijf (maatschap met ouders en zus) hebben de plannen consequenties. „We zullen moeten reduceren. Maar ik vrees ook dat het hele gebied hier gaat veranderen als de plannen doorgaan, en niet in positieve zin.”
De tekst gaat verder onder de tweet
„Dit is iets wat ik niet snel had verwacht te gaan doen”, zegt akkerbouwer Lennaert Haanstra uit Luttelgeest (FL). „Je staat toch wel even raar te kijken als je een te koop-bord voor je boerderij zet.” Hij doet het vooral uit solidariteit. „De plannen hebben minimale effecten voor ons, zeker als ik met collega’s vergelijk. Maar we zijn als boeren een kleine groep, we hebben elkaar nodig: ik heb mest nodig en een veehouder neemt mijn graan af als veevoer. We moeten samen de keten sterk houden.” Hij was graag naar Stroe gegaan, maar hij moest verstek laten gaan: er moesten namelijk aardappelen worden geladen.
Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied
Het NAJK is het grote brein achter de ludieke actie van de te koop-borden. Aanleiding is de brief over de startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied die minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In deze brief staat een kaart van Nederland met daarin richtinggevende emissiereductiedoelstellingen per gebied. Deze kleurplaat van Nederland kent volgens het NAJK onrealistische reducties in veel gebieden en de agrarische sector krijgt van bovenaf opgelegd.
De doelen zijn een strop voor veel agrarische ondernemers, stelt de jonge boerenorganisatie. „Het staat de toekomst van de jonge boeren in de weg. Kunnen zij het bedrijf nog wel overnemen? Kunnen zij nog wel de verduurzamingsslag maken waar zij voor staan? Waar kunnen zij hun bedrijf opbouwen? Nederland is toch geen kleurplaat die je laconiek inkleurt? Dit gaat over onze toekomst”, aldus het NAJK.