Bemestende waarde van groenbemesters aantrekkelijk door hoge kunstmestprijzen
Stikstofnalevering is een voordeel van groenbemesters, zeker als ze in het voorjaar ingewerkt worden. Met kunstmeststikstofprijzen die per kilo stikstof oplopen tot enkele euro's door de dure energieprijs, is het steeds aantrekkelijker voor telers om de nawerking van een groenbemester te benutten bij de stikstofvoorziening van gewassen. De Haan zegt dat bij voorjaarsinwerken een kruisbloemige of een andere niet-vlinderbloemige voorziet in 40 kilo besparing op stikstofkunstmest en een vlinderbloemige zelfs tot 60 kilo. Dat is volgens teeltadviseur Harmen van der Sluis van zaadfirma Barenbrug momenteel een waarde van 100 tot 150 euro.
Kruisbestuiving
Een update van de cijfers rond organische stof uit diverse groenbemesters en de stikstoflevering erdoor geeft telers meer informatie over de besparingen die ze kunnen behalen met de toepassing van groenbemesters. Het is de kruisbestuiving tussen het Handboek Groenbemesters en het Handboek Bodem&Bemesting waarmee telers hun voordeel kunnen doen.
Belangrijke uitbreidingen in de beschikbare informatie over groenbemesters en stikstofnalevering gaan over de bepaling in het veld door de teler hoeveel stikstof in het gewas aanwezig is en welke korting op de bemesting mogelijk is dankzij de nalevering van stikstof uit mineralisatie. Het onderzoek maakte een update over de efffectieve organische stof uit groenbemesters en hield daarbij rekening met het zaaitijdstip en met de grootte van het gewas aan het eind van de groeiperiode.
Arme stoppel
Na een arme stoppel kan het voor de groei van de groenbemesters raadzaam zijn juist wat extra mest te geven, zegt De Haan. Bij de toepassing van klavers heeft de teler het voordeel van de actieve stikstofbinding door de bacteriën in de wortelknolletjes van vlinderbloemigen. Daarvoor is tijdig zaaien van belang, want de activiteit van de bacteriën loopt sterk terug als de bodemtemperatuur in de herfst daalt.
Zelf stikstof maken
Telers kunnen de vlinderbloemigen goed inzetten om zelf extra stikstof in de bodem te brengen, zegt Harmen van der Sluis van Barenbrug. „Bij een drogestofproductie van 2,5 ton kan in het mengsel met klavers 60 tot 70 kilo stikstof zitten”, zegt Van der Sluis. „Wij gebruiken verschillende klaversoorten. Perzische klaver doet het toch nog goed bij droge omstandigheden, incarnaatklaver is algemeen in te passen, Alexandrijnse klaver wintert gemakkelijk uit en balansaklaver doet het nog goed in een nat voorjaar.”
Voor veehouders brengt Barenbrug mengsels van gras en klavers. Vanwege aaltjes is de keuze voor de grassoorten en de typen klavers belangrijk, met name voor akkerbouwers, die grond ruilen met veehouders. Voor het stikstofeffect radt Van der Sluis de telers aan de eerste week van september wel gezaaid te hebben. Klaver moet liefst een halve tot een hele centimeter diep gezaaid worden. Voor succes is rollen, op de lichte grond in Valthermond liefst ook vooraf, gunstig.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes